Son Dakika: Konutta Yeni Dönem Resmen Başladı! Milyonları İlgilendiren Düzenlemeler...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni düzenlemeler hayata geçirildi, konutta yeni dönem resmen başlamış oldu! Büyük tartışmalara neden olan değerli konut vergisi uygulamaya girerken yine imar planları, bina yükseklikleri ve yapı ruhsatı hakkında önemli güncellemeler hayata geçirildi. Bina yükseklik hesaplaması artık daha sıkı denetlenecek, dikey mimari yerine yatay mimari teşvik edilecek.
Son Dakika: Konutta Yeni Dönem Resmen Başladı! Milyonları İlgilendiren Düzenlemeler...

İlk gündeme geldiği tarihte büyük tartışmaları da beraberinde getiren değerli konut vergisi, dikey mimari ve imar planları hakkında yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Pahalı evi olanların emlak vergisi yanı sıra ek vergi ödemesini içeren değerli konut vergisi devreye girerken bundan sonra artık imar planlarında bina yüksekliği serbest olarak belirlenemeyecek.

İMAR PLANLARINDA BİNA YÜKSEKLİĞİ SERBEST OLARAK BELİRLENEMEYECEK!

Sabah Gazetesi yazarı Hazal Ateş tarafından yapılan habere göre milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren pek çok değişiklik hayata geçirildi. Yapalın düzenleme kapamında değerli konut vergisi resmen devreye girerken imar planları için de önemli bir değişiklik yapıldı.

Yapılan düzenleme kapsamında imar planlarında bundan sonra yükseklik serbest olarak belirlenemeyecek. İmar planları için daha önce yapılan ve serbest olarak belirlenen yükseklikler de en geç 1 Temmuz 2021 tarihine kadar düzeltilecek. 1 Temmuz tarihine kadar düzenlemeler yapılmadığı takdirde yapı ruhsatı kesinlikle verilmeyecek.

Son Dakika: Konutta Yeni Dönem Resmen Başladı! Milyonları İlgilendiren Düzenlemeler...

"H" YÜKSEKLİK SERBEST İBARESİ ARTIK KULLANILAMAYACAK!

Eski imar planlarında sık sık görülen H yükseklik serbest ibaresi yapılan değişiklik sonrası artık tarihe karışmış olacak. Daha öncede sık sık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme taşınan ve sık sık eleştirilen dikey mimari böylelikle yerini yatay mimariye bırakacak.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR, KİMLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEYECEK?

İlk gündeme geldiği günden bu yana tartışmalara neden olan değerli konut vergisi için 7194 Sayılı Kanun ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve değeri 5 milyon lira ile üzerinde olan konutlardan emlak vergisine ek olarak değerli konut vergisi de alınmasına karar verilmişti.

İlk olarak 2020 yılında yürürlüğe girmesi planlanan ancak oluşan yoğun tepki nedeni ile ertelenen değerli konut vergisi;

5.227.000 TL ile 7.841.000 TL arasında olanlar için binde 3 oranında,

7.841.001 TL ile 10.455.000 TL arasında olanlar için binde 6 oranında,

10.455.001 TL’yi aşanlar için binde 10 oranında hesaplanacaktır.