SON DAKİKA: Tapu Harcı Düzenlemesi, Tapuda Gerçek Değer Beyanı, Emlak Vergisi, Değerli Konut Vergisi Gibi Gayrimenkul Vergileri İçin Yeni Düzenleme Geliyor!

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı açıklandı. Açıklanan programa göre korona virüs salgını nedeniyle etkin şekilde devreye alınan Maliye politikası 2021 yılı ile beraber yerini sıkılaşma politikasına bırakacak. Ekonomik toparlanmayı zarar vermeyecek ve mümkün olduğunca destekleyecek şekilde sıkılaşma tedbirleri uygulanmaya başlanacak. Bu kapsamda gayrimenkullerin vergilendirilmesi konusunda tapu harcı düzenlemesi, tapuda gerçek değer beyanı, emlak vergisi, değerli konut vergisi gibi verg
SON DAKİKA: Tapu Harcı Düzenlemesi, Tapuda Gerçek Değer Beyanı, Emlak Vergisi, Değerli Konut Vergisi Gibi Gayrimenkul Vergileri İçin Yeni Düzenleme Geliyor!

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı açıklandı. Açıklanan programa göre korona virüs salgını nedeniyle etkin şekilde devreye alınan Maliye politikası 2021 yılı ile beraber yerini sıkılaşma politikasına bırakacak. Ekonomik toparlanmayı zarar vermeyecek ve mümkün olduğunca destekleyecek şekilde sıkılaşma tedbirleri uygulanmaya başlanacak. Bu kapsamda gayrimenkullerin vergilendirilmesi konusunda tapu harcı düzenlemesi, tapuda gerçek değer beyanı, emlak vergisi, değerli konut vergisi gibi vergilerde yeni düzenlemeler geliyor!

Gayrimenkul Vergilendirmesi kapsamında Maliye Bakanlığı yeni düzenmelere gidiyor. Bugün ilan edilen 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yapılan açıklamalardan derlenen bilgilere göre Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ile gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergilere ilişkin yeni çalışmalar hayata geçirilecek.



GAYRİMENKUL VERGİLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME GELİYOR!



Hatırlanacağı üzere söz konusu uygulama 2019 yılında da gündeme gelmiş ve 2020 yılı itibari ile tapuda gerçek değer beyanı sistemine geçiş yapılacağı duyurulmuştu. Ancak kamuoyunda oluşan yoğun tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geri adım atmıştı. Ancak açıklanan yeni 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında söz konusu düzenleme bir kere daha gündeme getirilmiş oldu.



İşte 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yer alan o maddeler:



"Tedbir 263.7. Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecektir

1. Kişilere ait gayrimenkullerden alınan vergilerin ülke düzeyinde tasarrufun teşviki ve kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi kapsamında, gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi için konuya ilişkin ilgili mevzuat taramaları yapılarak bu yöndeki düzenlemeler gözden geçirilecektir.



SON DAKİKA: Tapu Harcı Düzenlemesi, Tapuda Gerçek Değer Beyanı, Emlak Vergisi, Değerli Konut Vergisi Gibi Gayrimenkul Vergileri İçin Yeni Düzenleme Geliyor!



Tedbir 264.2. Gayrimenkullerin vergilendirilmelerinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye sokulmak suretiyle vergide adalet pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecektir. Bu çerçevede ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ve gerekli altyapıyı bilikte oluşturacaklardır.



1. Toplu Değerleme Sistemi Kurulmasına yönelik Dünya Bankası finansmanlı Danışmanlık Hizmetinin, 2021 yılı içerisinde tamamlanacaktır."



TAPUDA GERÇEK DEĞER DÖNEMİ BAŞLIYOR! TOPLU DEĞERLEME SİSTEMİ İLE TAPU HARCI 4 KATINA ÇIKACAK



Pek çok kişi tapuda ve emlak vergisi ödemelerinde beyanda bulunurken gerçek değer yerine rayiç bedel üzerinden tutar belirlerken devletin bu noktada büyük bir vergi kaybı bulunuyordu. Söz konusu düzenleme ile günümüzde yapılan satışlarda 250 bin liraya satılan bir konut için rayiç bedeli 75 bin lira dahi gösterilebilmesi uygulaması sona erecek.



Bu sayede devletin vergi kaybı büyük oranda azalırken vatandaşın rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden tapu harcı ödemesi ile vergi yükü 3-4 katına çıkmış olacak.



Emlak365.com