Son Dakika: TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2020 Enflasyonu ve Kasım Ayı Resmi Kira Artışı Zam Oranı Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekim ayı TEFE TÜFE enflasyon rakamları için beklenen rakamı duyurdu. Açıklanan rakam milyonlarca emekli ve memur maaşı için enflasyon farkı zammı hesaplaması için kullanılırken aynı zamanda ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanacak tavan zam oranı olarak uygulanıyor. Peki, TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyon rakamları yüzde kaç, Kasım 2020 resmi kira artışı zam oranı ne kadar, ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir, ev sahibi kiraya ne zaman zam yapar,
Son Dakika: TÜİK TEFE TÜFE Ekim 2020 Enflasyonu ve Kasım Ayı Resmi Kira Artışı Zam Oranı Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekim ayı TEFE TÜFE enflasyon rakamları için beklenen rakamı duyurdu. Açıklanan rakam milyonlarca emekli ve memur maaşı için enflasyon farkı zammı hesaplaması için kullanılırken aynı zamanda ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanacak tavan zam oranı olarak uygulanıyor. Peki, TÜİK TEFE TÜFE Ekim ayı enflasyon rakamları yüzde kaç, Kasım 2020 resmi kira artışı zam oranı ne kadar, ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir, ev sahibi kiraya ne zaman zam yapar, resmi kira artış oranı nedir, Kasım kira artışı zammı yüzde kaç?

Yeni Ekonomi Programı YEP ile yapılan yasal düzenleme sonrası resmi kira artışı zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları resmi kira artışı zam oranı olarak kullanılmasının yanı sıra emekli ve memur maaşı enflasyon farkı zam oranı için de kullanılması nedeni ile milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor.



EKİM AYI ENFLASYONU TÜFE RAKAMI



TÜİK tarafından açıklanan son rakamlara göre Ekim ayında enflasyon 2,13 olarak gerçekleşti. TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,74 artış gerçekleşti.



KASIM 2020 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI



Kasım ayı resmi kira artışı zam oranı 11.74 olarak gerçekleşti.



KASIM AYI KİRA ZAMMI HESAPLAMA 2020



Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TEFE TÜFE Kasım 2020 Kira Artış Oranı: % 11.74



Kasım Ayı Kira Zammı Tutarı: 117.40 TL



Kasım 2020 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.117.40 Lira



EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR, KASIM AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların başında kira zam oranı yer almaktadır. Sözleşmede aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanır. Ancak söz konusu rakam uygulanabilecek olan tavan zam oranı olarak kullanılmakta olup bu rakamın üzerinde zam yapılması yasaklanmaktadır.



Ancak tarafların karşılıklı olarak anlaşması halinde bu rakamın daha altında zam yapılmasına izin verilmektedir.



EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPABİLİR, KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPABİLİR?



Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan sözleşme kapsamında kira artışı zam oranı ve kira sözleşmesi süresi belirlenmektedir. Kira sözleşmesi üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa bu durumda sözleşme süresi 12 ay yani 1 sene olarak kabul edilmektedir. Kira sözleşmesi süresi sona ermesine rağmen iptal edilmeyen sözleşmeler otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir ve böylelikle her sene yeni bir kira sözleşmesi imzalanması zorunluluğu ortadan kaldırılr.



Bu sürenin sona ermesi ve kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde ev sahibi kiraya zam yapma hakkı elde eder. Kira sözleşmesinde "kiraya senede iki kere zam yapılır" gibi bir ibare yer almıyorsa bu durumda kiraya her sene sözleşme sona erdiği anda yenileme işleminde kira zammı yapılır.



Emlak365.com