Son Ödeme Tarihi Bugün Doluyor! Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur, Cezası Var Mı?

Milyonlarca ev sahibi, işyeri, dükkan ve tarla sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi son ödeme tarihi geldi. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur, emlak vergisi ödenmezse ne olur, gecikme faizi 2021 ne kadar, emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?
Son Ödeme Tarihi Bugün Doluyor! Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur, Cezası Var Mı?

Emlak vergisi son ödeme tarihi 2021 için geri sayım başladı. Taşınmaz sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alırken emlak vergisi muafiyeti hakkı olan kişilerin dışında kalan tüm taşınmaz sahiplerinin vergi ödemesi yapması gerekiyor.

Vergi ödemelerini isteyen kişiler 31 Mayıs 2021 Pazartesi günü mesai bitimi saatine kadar tek seferde ödeme yapabilecekleri gibi isteyen kişiler de 2 eşit taksit halinde bir sonraki ödemesi Kasım ayında olmak üzere taksitle de ödeme yapabilecekler.

EMLAK VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Belirli kriterleri taşıyan kişilere sağlanan emlak vergisi muafiyeti hakkı dışında kalan tüm taşınmaz sahipleri emlak vergisi borcunu ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemesi zorunlu vergiler arasında bulunmakta olup zamanı gelmesine rağmen ödenmeyen emlak vergisi alacakları için devlet gecikme zammı hesaplaması yapmaktadır.

Sahip olduğu taşınmazın tek evi olması ve evin büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması şartı ile ev hanımları, emekliler, işi olmayan kişiler, engelliler ve şehidin dul eşi ile yetimleri emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmakta olup bu kişilerin dışında kalan tüm taşınmaz sahipleri her sene adlarına tahakkuk ettirilen emlak vergisini Mart ayı içerisinde başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar ödemekle yükümlüdür. İsteyen kişilere belediyeler taksitle ödeme imkanı da sunmakta olup taksitle ödeme yapmak isteyen kişiler için emlak vergisi 2. taksit ödeme tarihi Kasım ayı olarak uygulanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ BORCU OLAN EV SATILABİLİR Mİ?

Hayır, tapuda konut satışı için istenen evraklardan biri de emlak vergisi borcu yoktur yazısı olup tapuda satış işlemi esnasında emlak vergisi borç sorgulaması da yapılmakta, borcu olan konutun satış işlemlerine onay verilmemektedir. Satış işlemi esnasında taşınmaz sahibi hesaplanan gecikme faizi ile beraber toplam borcu ödemektedir.