Sözleşmesi Devam Eden Kiracıları Yasal Olarak Evden Çıkarabilecek Şartlar
Kira sözleşmelerine dair detaylar son dönemlerde çok fazla araştırılıyor. Kira fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bazı ev sahipleri eski kiracılarını evden çıkarmak, süresi devem eden sözleşmelerini sona erdirmek isteyebiliyorlar.
BU durumda kalan kiracılar için haklar veya bazı nedenlerden dolayı mağdur olan ev sahipleri için uygulanabilecek olan yönetmelikleri sizlerle paylaşıyoruz.
EV SAHİPLERİNİN KİRACILAR ÜZERİNDE OLAN HAKLARI
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümler kapsamında kira sözleşmesinde bildirilen tüm hükümler geçerlidir. Bu hakların başında zam gelir. Ev sahipleri kiracılarına her yıl sözleşmede bildirilen ve TÜFE oranları sınırınca zam yapabilirler. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir.
Ev sahipleri kiracıları belli hükümler kapsamında evden çıkarabilirler. Örneğin kiralanan mülk; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir. Ev sahipleri evlerini içerisinde kira varken satabilir. Bu durumda ev sahipleri önceden bildirerek evi satmak amacıyla gösterebilir. Ev satılırsa ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir.
Kiracının diğer komşularla çok kötü geçinmesi durumunda, evi özensiz kötü kullanması durumunda tahliyesini talep edebilir. Bu durumda 30 gün içinde sorunların giderilmesi istenir ardından tahliye talep edilir.
Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.
Haklı nedenlerin olması durumunda kiracıların evi boşaltması istenebilir. Bu durumda ihtarname çekilir ve evin tahliyesi talep edilebilir. Gayrimenkul tadilatı, Ev sahibinin eve ihtiyacı olması, Mülk sahibinin değişmesi gibi nedenler haklı neden kabul edilir.