Subasman Nedir, Ne İşe Yarar, Neden Yapılır?

İnşaatlarda sıklıkla kullanılan terimler arasında yer alan Subasman pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, subasman nedir, neden yapılır, ne işe yarar?
Subasman Nedir, Ne İşe Yarar, Neden Yapılır?

Fransızcadan dilimize giren kelimeler arasında yer alan subasman "soubassement" kelimesinden türetilmiştir. İnşa edilen yapılarda giriş kotu ya da zeminin altında kalan fakat toprağa gömülü bulunmayan alanlar için kullanılmaktadır.

Yani inşa edilen yapının doğal zeminden zemin kotunu ayıran bölüme subasman adı verilmektedir. Subasman yapılması aslında teknik olarak büyük bir öneme sahiptir ve inşa edilen yapının uzun ömürlü olmasını, uzun yıllar boyunca güvenilir bir şekilde kullanımını sağlamaktadır.

SUBASMAN NEDEN YAPILIR, NE İŞE YARAR?

Soubassement kelimesinden dilimize giren Subasmanı aslında yapılar için çok büyük bir öneme sahiptir. Toprak ile yapının birleştiği bölümde yapının topraktan nem ve sudan etkilenmesini engeller. Böylelikle yapıda korozyon riskini azaltır ve bina ömrünü uzatır.

Ancak her bina için subasman yapılması bir zorunluluk değildir. Özellikle de arazi koşullarda yapılan inşaatlarda tercih edilmektedir. Taban seviyesi binanın subasman seviyesi için temel sayılır ve bodrum yönüne gidildikçe bu kotlar azalırken yukarı doğru gidildiğinde ise artış gösterir. Her yapı için subasmanı yapılırken uyulacak olan kurallar imar yönetmeliği kapsamında belirlenmekte olup genel olarak ise subasman seviyesi yapının yanında bulunan ve komşu konumunda olan yolun kaldırım seviyesi olarak belirlenmektedir.