Sükna Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar, Kira İle Arasında Ne Fark Vardır?

Emlak sektörünün yaygın kullanım alanı olan terimlerinden birisi de sükna hakkıdır. Peki sükna hakkı nedir? Sükna hakkı ile kira arasında bir fark var mıdır?
Sükna Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar, Kira İle Arasında Ne Fark Vardır?

Emlak sektöründe zaman zaman bazı terimlerle karşılaşılmakta ama bu terimlerin hangi anlama geldikleri ve neyi ifade ettikleri pek bilinememektedir. Hatta bazı trerimler üzerinde bir fikir yürütme de yapılamamaktadır. Bu terimlerden birisi de sükna hakkıdır. Peki sükna hakkı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

SÜKNA HAKKI NEDİR?

Sükna hakkı olarak tanımlanan ama halk arasında oturma hakkı olarak bilinen hak yasalarlarle çerçevesi net şekilde çizilmiştir. Türk Medeni kanunu'nun 823. maddesinde sükna hakkı açıklanmaktadır. Sükna hakkına sahip kişiler hak tesis edilmiş evin tamamında veya bir kısmında ikamet etme ve yaşama hakkına sahiptirler.

SÜKNA HAKKI DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Bir evin tamamı veya bir kısmı için kurulan sükna hakkının devredilip devredilemeyeceği merak ediliyor. Sükna hakkı herhangi bir nedenle bir başkasına bedelli veya bedelsiz şekilde devredilemez. Bu tamamen kişisel bir haktır. Hatta sükna hakkı verilen bir kişinin vefat etmesi durumunda bu hak onun mirasçılarına devredilemez. Sükna hakkı miras yolu ile de başkasına bırakılamaz.

SÜKNA HAKKI İLE KİRA ARASINDA FARK VAR MI?

Sükna hakkı ile kira zaman zaman birbirine benzetilmektedir. Ancak buna rağmen çok bir yakın bağları bulunmamaktadır. Oturma hakkı olarak bilinen sükna hakkı tapuda irtifak hakları kısmına işlenir. Kira durumunda ise böyle bir işlem yapılmaz. Yalnızca tapu kütüğüne şerhler sütünuna eklenebilir. Sükna hakkı tesis edilidğinde tapuda senet gibi bir işlem yapılır ama kira durumunda tarafların yazılı sözleşmeleri yeterlidir. Sükna hakkı yalnızca konutlar için geçerlidir. Kira diğer gayrimenkul çeşitlerinde de kullanılmaktadır.