Süveyş Kanalı Tıkandı, Kanal İstanbul Projesi Tartışmaları Alevlendi!

The Ever Given isimli gemi karaya oturdu, Süveyş Kanalı tıkandı. Kanalın tıkanması dünya çapında büyük haber olurken geminin karaya oturmasının ardından yurt içinde de Kanal İstanbul projesi tepkileri yükselmeye başladı.
Süveyş Kanalı Tıkandı, Kanal İstanbul Projesi Tartışmaları Alevlendi!

Kanal İstanbul projesi için örnek gösterilen Süveyş Kanalı son dönemde The Ever Gven isimli gemi oturması sonucu yaşanan tıkanma olayı ile bir kere daha tartışmaların odağına oturdu.

Bölgede meydana gelen kum fırtınası sonrası rotasından çıkan 400 metrelik yük gemisi karaya oturmuş, kanalı çift yönlü olarak trafiğe tıkamıştı. Gemiyi kurtarma çalışmaları devam ederken trafiğin 2 yönlü durması nedeni ile günlük kaybın 9.6 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

KANAL İSTANBUL YAPILIRSA DAHA BÜYÜK BİR FELAKET OLABİLİR!

Süveyş Kanalı'nın tıkanmasının ardından Kanal İstanbul projesi sosyal medyada TT oldu. Kullanıcıların büyük bir bölümü benzer bir kazanın Kanal İstanbul projesinde de yaşanabileceğini belirtirken projenin etrafının konut alanı olarak ayrılmasının ise felakete kapı araladığını iddia etti.

Kanal İstanbul projesine karşı çıkanlar bir kere daha seslerini yükselterek projenin iptal edilmesini isterken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongresinde dev proje için "inadına yapacağız" ifadelerini kullanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise projenin ihalesini 2021 yıl sonuna kadar yapacaklarını duyurmuştu.

SÜVEYŞ KANALI NEREDE, NE ZAMAN YAPILDI?

Sık sık Kanal İstanbul projesi ile beraber adı anılan Süveyş Kanalı Mısır'da yer almaktadır. Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde Mısır Valisi İsmail Paşa zamanında 1869 senesinde tamamlandı. İngiltere kanalın açılmasına karşı çıktı ve 1882 yılında Mısır'ı işgal etti. 1. Dünya Savaşı döneminde Osmanlı İmparatorluğu 2 kere denemesine rağmen Mısır'ı geri almayı başaramadı. Kanal Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlaması nedeni ile lojistik olarak büyük önem taşımaktadır.