Tapu Harcı Sözleşmesi ve Alıcı Satıcı Ödeme Oranları! Örnek Sözleşme Örneği

Herhangi bir gayrimenkul alım satım işlemlerinde bulunacak vatandaşlar için en önemli masraflardan bir tanesi de tapu harcı ödemesi.
Tapu Harcı Sözleşmesi ve Alıcı Satıcı Ödeme Oranları! Örnek Sözleşme Örneği

Herhangi bir gayrimenkul alım satım işlemlerinde bulunacak vatandaşlar için en önemli masraflardan bir tanesi de tapu harcı ödemesi. Peki tapu harcı ödemeleri kim tarafından yapılır? Bilinmesi gereken tüm ayrıntılar haberimizde.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne alım satım işlemleri sırasında yapılan en yüksek tutarlı ödemelerin başında tapu harcı ödemesi geliyor.



Tapu harcı ödemeleri standart prosedür olan oranlarla ödenirken bunun dışında alıcı ve satıcılar satış öncesinden bu alanda bir anlaşma imzalayarak ödemeleri kimin yapacağına karar verebiliyorlar. Bu kapsamda bu sözleşme örneğinde yer alması gereken hususları sizlerle paylaşıyoruz.



TAPU HARCI ÖDEMESİ VE SÖZLEŞME ÖRNEĞİ



Herhangi bir garyiemnkul satış işlemleri öncesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne tapu harcı ödemesi yapılır. Tapu değerinin yüzde 4'ü oranında yapılan bu ödemeler normal şartlar altında alıcı ve satıcı arasında eşit olarak paylaşılır.



Ancak satım işlemleri öncesinde satıcılar bu alanda ek şartla satış yapabiliyorlar. Harç masraflarının alıcıya ait olması kaydıyla satış yapan vatandaşlar bu talebin karşılanması durumunda ise işin resmiyete dökülmesi açısından sözleşme imzalıyorlar.



Sözleşmede Yer Alması Gereken Bilgiler



Satış sözleşmesinde alıcının ve satıcının adı soyadı kimlik bilgileri açık adresi ve diğer iletişim bilgileri mutlaka olmalı. Bunun yanında satış sözleşmesinde tapu harcı masrafları ve diğer masrafların kim tarafından ödeneceğine ilişkin detaylar da belirtilebilir. Bu sözleşmede yer alan maddeler kapsamında tapu harcınının tamamı satıcı yada alıcı tarafından ödenebilir. Bunun yanında yüzde 50 50 olarak uygulanan ödemeler daha farklı oranlarda da yapılabilir. Bu tür detaylar sözleşmede yer almalı ve satış sözleşmesinde her iki tarafın imzası bulunmalı.



Bu tür detayların yanı sıra satış sözleşmesinde satışı yapılacak olan gayrimenkulün cinsi tüm detayları, gayrimenkule dair bilgiler olmalı. Ayrıca ödemenin peşin mi yoksa banka hesabına mı ödeneceği de bildirilmeli.



Emlak365.com