Tapu Harcından Muaf Binlerce Kişi Devlete Ödeme Yaptı! Ev Alanlar Harçları Geri İade Alabilirler

Türkiye tarihinin en önemli konut ve gayrimenkul satışı yapılan dönemleri arasına 2020 yılı da katıldı.
Tapu Harcından Muaf Binlerce Kişi Devlete Ödeme Yaptı! Ev Alanlar Harçları Geri İade Alabilirler

Türkiye tarihinin en önemli konut ve gayrimenkul satışı yapılan dönemleri arasına 2020 yılı da katıldı. Yıl içerisinde sunulan fırsatları iyi değerlendiren vatandaşlar çok sayıda gayrimenkul alımı gerçekleştirdiler. Gayrimenkul alan vatandaşların yaptıkları tapu harcı ödemeleri rekor düzeye ulaşırken bazı vatandaşlar ise muaf olmalarına rağmen ödemelerde yaptılar. Tapu Harcından muaf olanlar için harç paralarının iadesi için neler yapması gerektiklerini aktarıyoruz.

2020 yılı yaz aylarında sunulan tarihi konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi ile işyeri ve arsa kredisi olanakları vatandaşlar tarafından değerlendirildi.



Yapılan satışlara ilişkin açıklanan son veriler, fırsatların çok yüksek oranda değerlendirildiğini gösteriyor. Öyle ki 2020 yılının 10 ayında gerçekleştirilan gayrimenkul satışları ve elde edilen tapu harç paraları rekor seviyeye ulaştı.



TAPU HARCI GELİRLERİ REKOR DÜZEYDE



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'ndan elde edilen verilere göre; Ocak 2020 dönemi ile Ekim 2020 döneminde tüm Türkiye geneli 8 milyon 936 bin 74 tapu işlemiş gerçekleştirildi. Verilere göre bu dönemde konut, iş yeri, arsa ve tarla satışı olarak toplam 2 milyon 241 bin 850 işlem yapıldı. Bu işlemlerin dışında kalan tapuda bağış, ÖKBA (Ölünceye Kadar Bakma İşlemi), taksim, intikal, şahsi ipotek, zirai ipotek, konut ipoteği, şahsi ipotek terkini, zirai ipotek terkini, cins tahsisi, kamulaştırma ve diğer işlemlerin toplamı da 6 milyon 694 bin 224 oldu.



En Çok İşlem 3 Büyük Kentte



Gayrimenkul satışı ve tapu işlemlerinin en çok yapıldığı ilişkin verilerde ise İstanbul'un listede ilk sırada yer aldığı görülüyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre ikinci sırada Ankara ve üçündü sırada İzmir bulunuyor.



TAPU HARCI MUAFİYETİ VE GERİ İADESİ



2020 yılında yapılan gayrimenkul satışlarının şok önemli bir kısmı konut alanında oldu. Vatandaşlar konut alımlarında yüzde 2 ile yüzde 4 arasında alıcı satıcı sözleşmesine göre tapu harcı ödemesi yaptılar. Tapu harcı ödemelerinde muafiyet uygulanan alan ise kentsel dönüşüm projeleri. Eğer vatandaşlar kentsel dönüşüm projelerinden sıfır ev almışlarsa tapu harcından muaflar. Ancak bu muafiyet hakkı bilinmediğinden vatandaşlar bu parayı ödüyorlar.



Geri İadesi için; Bu tür projelerden ev almış olanlar geri iade alabilirler. Yapmaları gereken aldıkları evin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapıldığını gösterir belge ile Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunmak.



Emlak365.com