Tapu İptal Davası Nasıl Açılır? Hangi Durumlarda Açılır?
Kanuna uygun olmadığı, usulsüz işlemlerle oluşturulduğu düşünülen tapular için tapu iptal davası açılabilir. Tapu iptal davası için yapılması gerekenleri adım adım aktarıyoruz.
Herhangi bir gayrimenkul veya taşınmazın tapusunun kanun dışı, uygunsuz veya usulsüz bir şekilde hazırlandığı iddia edilirse bu durumlarda yargı adımı atılır.
TAPU İPTAL DAVASI NEDİR?
Tapu iptal davası usulsüz şekilde oluşturulduğu düşünülen tapuların geçersiz kılınması için açılan davadır.
Asliye Hukuk Mahkemeleri üzerinden açılan tapu iptal davalarında dikkat edilmesi gereken husus, davanın gayrimenkulün bulunduğu yerde açılması gerektiği. İkinci önemli husus ise zaman aşımı. Tapu iptal davalarında zaman aşımı süresi genellikle 10 yıldır.
Tapu İptal Davası Nasıl Açılır?
Tapu İptal Davası için Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılır. Başvurulardan önce ise davacı olan kişinin tapunun tüm durumundan emin olmasından fayda var. Zira tapu iptal davalarında masraflar yüklü olabiliyor. Bu tür durumlarda dava öncesinde ve sürecinde tapu hukuku avukatları ile çalışmak ya da onlardan yardım almak fayda sağlayabilir.
Mahkemeye başvururken tapu iptal davası dilekçe örneği ile benzer şekilde dilekçe oluşturmak önem taşıyor. Tapu iptal davası görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu için dilekçeyi de bu mahkemeye vererek işlemleri başlatabilmek mümkün.
HANGİ DURUMLARDA TAPU İPTAL DAVASI AÇILIR?
Tapu iptal davaları genellikle usulsüz ve kanunsuz yollarla elde edilen tapuların iptal olması için açılır. Bunun dışında gayrimenkul alışveriş sürecinde hile kullanılmış ya da karşı taraf aldatılmış ise tapu iptal davası açılabilir.