Tapuda 35 Milyonluk Vurgunu Kimlik Doğrulama Sistemi Engelledi! TKGM Zeki Adlı Açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, önceki yıl hayata geçirilen Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile tapuda 35 milyon liralık vurgunun engellendiğini açıkladı.
Elektronik Doğrulama Sistemi'ne ilişkin bilgiler veren Zeki Adlı, sistemin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve ülkemizde henüz yeni kullanılmaya başlandığını bildirdi.
TAPUDA SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Zeki Adlı, Türkiye'de tapuda sahte kimlik, sahte vekalet ve sahte veraset intikal belgeleri konusunda sahtecilik yapıldığını söylerken, Tapu ve Kadastro'nun teknolojiyi en iyi kullanan kurumlardan biri olduğunu ve sistem sayesinde bu üç sahtecilik yöntemini takip ederek elden evrak kabul etmediklerinin altını çizdi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, tapu müdürlüklerinde artık fotoğraf talep etmediklerini, kimlik numalarının yapılacak işlemler için yeterli olduğunu söyledi.
Adlı, ''Biz TC Kimlik Belgesi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sisteminden bilgileri teyit ediyoruz ama getirdiği kimlikteki bilgilerin doğru olup olmadığını tespit etmek için Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemini kullanıyoruz. Sistem için parmak izi aldığımız an nüfustaki parmak iziyle karşılaştırılarak tespit ediliyor. Kimlikte oynama yapmak suretiyle sahteciliğin önüne geçmiş oluyoruz'' dedi.
ÇANKAYA VE KEÇİÖRENDE 25-30 SAHTECİLİK OLAYI
Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi kapsamınad Nüfus ve Vatandaşık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Adlı, önceki yıl Yenimahalle, Çankaya ve Keçiören Tapu Müdürlüklerinde uygulamanın olumlu sonuçlar verdiğini aktardı.
Genel Müdür Zeki Adlı, kimlik doğrulama sistemini tüm Türkiye'deki tapu müdürlüklerinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, bunun için başlangıçta 2 bin POS cihazı alacaklarını söyledi. Kimlik doğrulama sistemi kullanılmasına rağmen Çankaya Tapu Müdürlüğü ve Keçiören Tapu Müdürlüğü'nde 25-30 sahtecilik olayının yaşandığına dikkat çeken Adlı, yakın süreçte noterlerin de Elektronik Doğrulama Sistemi'ne geçerek buradaki sahteciliğin de önüne geçileceğini bildirdi.
35 MİLYONLUK VURGUN ÖNLENDİ
Tapuda veraset intikal belgelerini elden almadıklarını ve kimlik doğrulama sistemiyle sahtecilik adımlarının azalacağını belirten Adlı, bu sistem ile 35 milyonluk vurgunun önüne geçtiklerini söyledi. Birçok işlemi elektronik ortamda gerçekleştirdiklerini vurgulayan Adlı, ''Binr devletin görevi vatandaşının işini kolaylaştırmaktır. Bunu yerine getiriyoruz'' dedi.