Tek Evi olan Ev Hanımları, Emekliler ve İşsizlere Sıfır Oranlı Emlak Vergisi İle Geriye Dönük 5 Senelik Para İadesi Müjdesi Geldi!
Milyonlarca taşınmaz sahibi için emlak vergisi 2.taksit ödeme dönemi resmen başlarken tek evi olan kişilere ise sıfır oranlı emlak vergisi ile para iadesi müjdesi geldi. Peki, tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, emekliler, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez, tek evi olanlar, emekliler, ev hanımları emlak vergisi öder mi, emlak vergisinde para iadesi var mı, emlak vergisi iadesi nasıl alınır, ev hanımları ve işsizler için emlak vergisi muafiyeti şartları neler? Sıfır oranlı emlak vergisi ve para iadesi hakkında merak edilen soruların tüm yanıtları haberimizde...
Emlak vergisi 2. taksit ödeme dönemi resmen başladı. Emlak vergisi ikinci taksit ödemesi kapsamında Kasım ayı sonuna kadar evi, işyeri, arsası, bağ, bahçe, tarlası gibi taşınmazı olan kişiler servet vergisi arasında yer alan emlak vergisi kapsamında ödeme yapacaklar.
SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ NEDİR?
Ülkemizde uygulanan tüm vergilerde olduğu gibi emlak vergisinde de belirli muafiyet şartları uygulanmaktadır. Bu şartlara uyan kişiler emlak vergisi ödemesi yapmaz. Yapılan bu uygulama kapsamında muafiyet hakkı olan kişiler için yapılan uygulamaya sıfır oranlı emlak vergisi adı verilmektedir.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ, EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR?
Emlak vergisi ödemelerinde kişinin sahip olduğu evin tek taşınmazı olması, vergiye konu olan taşınmazın büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması, emekliler için emekli maaşı harici diğer kişiler için ise gelire sahip olunmaması şartı ile
- Emekliler,
- Ev hanımları,
- Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,
- Gaziler,
- Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişilere devlet emlak vergisi muafiyeti hakkı tanımaktadır.
EMLAK VERGİSİNDE GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ NASIL ALINIR?
Yukarıda listede yer almasına rağmen bu hakkından haberdar olmadığı için emlak vergisi ödemesi yapan kişilere talep etmeleri halinde para iadesi yapılmaktadır.
Bunun için kişinin muafiyet hakkı olduğunu kanıtlaması yeterlidir. Örneğin emekli olmasına rağmen vergi ödemesi yapan kişi emekli olduğunu ve emekli maaşı dışında hiçbir geliri olmadığını beyan ederek geriye dönük 5 senelik para iadesi talep edebilmektedir. Emlak vergisi muafiyet dilekçesi ile yapılan başvuru ile yapılacak olan inceleme sonrasında ödeme yapılmaktadır.
Konu hakkında KDK tarafından açıklanan emsal kararlar bulunmakta olup belediyelere bu karar ile başvuru yapılarak para iadesi istenebilmektedir.