TÜİK Güven Endeksi Rakamlarını Açıkladı! Mayıs Ayı Verilerinde İnşaat Sektörü Sürprizi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı sektörel güven endeksi verilerini açıkladı. Hizmet ve perakende sektörlerinde güven endeksi verileri düşerken inşaat sektörü güven endeksinde yükselme meydana geldi.
TÜİK Güven Endeksi Rakamlarını Açıkladı! Mayıs Ayı Verilerinde İnşaat Sektörü Sürprizi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mayıs ayı sektörel güven endeksi verileri açıklandı. TÜİK'in duyurduğu rakamlara göre Mayıs ayında hizmet ve perakende sektörüleri güven endeksi rakamlarında azalma meydana geldi. Buna karşın inşaat sektörü güven endeksi ise yükseliş kaydetti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ MAYIS AYI GÜVEN ENDEKSİ YÜZDE 3 ARTTI

Mevsim etkisinden arındırılmış güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,1 ve perakende sektöründe yüzde 2,1 azaldı. İnşaat sektöründe ise güven endeksi Nisan ayına göre yüzde 3 oranında artış kaydetti.

Nisan ayında TÜİK tarafından açıklanan güven endeksi rakamlarına göre mevsim etkisinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi 77,3 olarak duyurulmuştu. Mayıs ayı verilerine ise güven endeksinde inşaat sektörü yüzde 3 oranında artış kaydetti ve 79,6 değerine ulaştı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 0,5 azalarak 74,5 seviyesine düştü.

TÜİK DETAYLI RAKAMLARI AÇIKLADI

İnşaat sektöründe gelecek 3 ay boyunca toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi rakamı da belli oldu. Buna göre Nisan ayına rakamları ile karşılaştırıldığında gelecek 3 ay boyunca toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 6,3 artarak 84,7'ye yükseldi.

İnşaat sektöründe Mayıs ayı içerisinde girişimlerin faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 46,8, en az bir temel faktör nedeniyle inşaat sektörü girişimlerinin kısıtlanığını belirtenlerin yüzde 53,2 olduğu bildirildi.

İnşaat sektöründe faaliyetlerin kısıtlanmasına dair belirtilen temel faktörlerin başında finansman sorunları geldiği belirtildi. Bir diğer neden olarak ise talep yetersizliği gösterildi. Nisan ayında bu rakam yüzde 25,5 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayında ise yüzde 26,6'ya yükseldi. Ayrıca diğer faktörler Nisan ayında yüzde 23,9 olarak bildirilmişti. Mayıs ayında ise yüzde 30,1'e yükseldi.