TÜİK Haziran Ayı İnşaat Sektörü Güven Endeksi Rakamlarını Açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Sektörel Güven Endeksleri, Haziran 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseliş gösterdi.
TÜİK Haziran Ayı İnşaat Sektörü Güven Endeksi Rakamlarını Açıkladı!

Ekonomide yaşanan dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat sektöründe güven tekrar yükselişe geçti. Haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mayıs ayına oranla hizmet sektöründe yüzde 6,2 oranında, perakende ticaret sektöründe yüzde 4,8 oranında ve inşaat sektöründe yüzde 3,6 oranında yükseliş gösterdi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ 82.4 OLDU!

Yaşanan yükselişin ardından inşaat sektörü güven endeksi 88.6 puanına yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılan inşaat sektörü güven endeksi Mayıs ayında 79,6 iken, Haziran ayında yüzde 3,6 oranında yükselirken 82,4 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya orana alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 2,3 oranında artış göstererek 76,3 oldu.

Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 4,6 artarak 88,6 değerine yükseldi.

TÜİK Haziran Ayı İnşaat Sektörü Güven Endeksi Rakamlarını Açıkladı!

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketler Haziran ayında girişimlerin yüzde 53,1'i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını belirtirken yüzde 46,9'u ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti.

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; "finansman sorunları" Mayıs ayında yüzde 24,2 olarak belirlenirken Haziran ayında yüzde 26,7, "talep yetersizliği" Mayıs ayında yüzde 26,6 iken Haziran ayında yüzde 19,1 ve "diğer faktörler" Mayıs ayında yüzde 30,1 iken Haziran ayında yüzde 25,8 olarak belirlendi.

Özellikle de inşaat maliyetleri ve kredi faiz oranlarında yaşanan hızlı yükseliş inşaat sektöründe sıkıntılar yaşanmasına neden olurken yaz mevsimi ile beraber satışların tekrar başlayacağı beklentisi güveni yükseltti.