TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan 2021 Raporu Yayımlandı, Konut Fiyatlarında Artış Kapıda!

Demir ve çimento fiyatlarına zam yağmuru TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan 2021 raporuna da yansıdı. Açıklanan rakamlara göre ne yazık ki inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 35,48 oranında artış gösterirken yaşanan artış ile müteahhitler tarafından uzun süredir yapılan konut fiyatlarına zam uyarıları da bir kere daha gündeme geldi.
TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan 2021 Raporu Yayımlandı, Konut Fiyatlarında Artış Kapıda!

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar bir süredir yükselen konut fiyatları ve konut kredisi faiz oranları nedeni ile alım taleplerini ertelemek zorunda kalırken konut fiyatlarına indirim beklentisi oluşmuştu. Yine devlet bankaları tarafından düzenlenecek olan düşük faizli yeni konut kredisi kampanyası beklenirken ne yazık ki konut fiyatları yükselişini sürdürmüştü.

Özellile de son dönemde yeni konut üretiminde şantiyelerde en çok kullanılan iki malzeme olarak öne çıkan demir fiyatları ve çimento fiyatları için yaşanan fiyat artışları nedeni ile müteahhitler isyan bayrağını çekerken hem konut üretimi yapan müteahhitler hem de kamu müteahhitleri iş yapamaz hale gelmişti.

TÜİK RESMEN AÇIKLADI, İNŞAAT SEKTÖRÜ MALİYET ENDEKSİ NİSAN AYINDA YÜZDE 35,48 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ!

Uluslararası piyasada demir cevherinde yaşanan fiyat artışı iç piyasada ise döviz kurunda yaşanan yükselişin neden olarak gösterildiği demir ve çimento fiyatlarına zam yağmuru inşaat sektörünü zora sokmaya devam ederken konu hakkında resmi açıklama Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yapıldı.

TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan 2021 raporuna göreiİnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya oranla yüzde 3,54 oranında artış gösterirken yıllık bazda yaşanan artış ise yüzde 35,48 seviyesine ulaşarak büyük bir çıkış yakaladı.

Mart ayına oranla Nisan ayında malzeme endeksi verisinde yaşanan yükseliş yüzde 4,89 oranında gerçekleşirken işçilik endeksi ise yüzde 0,53 oranında yükselndi. 2020 senesinin Mart ayı ile karşılaştırıldığında ise malzeme endeksi rakamında yaşanan yükseliş 43,07 ile büyük bir sıçrama yaşarken şçilik endeksi ise 20,62 oranında arttı.

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Nisan 2021 Raporu Yayımlandı, Konut Fiyatlarında Artış Kapıda!

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?

İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışı nedeni ile müteahhitler zor durumda kalırken pek çok müteahhit devam eden konut projeleri için dahi fiyat farkı telaffuz etmeye başladı. Özellikle de demir ve çimento fiyatlarına gelen zam sektörü zora sokarken 2021 yıl sonuna kadar konut fiyatlarına kademeli olarak en az yüzde 40 oranında zam yansıtılabileceği belirtiliyor. Özellikle de yeni yapılacak olan konut projelerinde fiyatların yeni maliyetler üzerinden hesaplanacağı dile getirilirken düşen konut arzının da konut fiyatlarına zammı desteklediği dile getiriliyor.