TÜİK Rakamları Açıkladı! Dolarını Bozduranlar Hafta Sonu Ev Almışlar

Son dönemde döviz mevduat hesabında yaşanan çözülme sonrasında bozulan dövizin gittiği yerler de merak konusu olmuştu. TÜİK tarafından dün açıklanan konut satış rakamları ile beraber de merak edilen soru yanıt bulmuş oldu.
TÜİK Rakamları Açıkladı! Dolarını Bozduranlar Hafta Sonu Ev Almışlar

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından dün açıklanan konut satış istatistikleri Mart 2021 raporu ile uzun bir aradan sonra ilk kez konut satış rakamları yükselişe geçmiş oldu. Yaşanan yükselişte en büyük pay hafta sonu yasaklarının kaldırılması ve döviz hesaplarında yaşanan çözülme olarak gösterildi.

DÖVİZİNİ BOZDURAN, HAFTA SONU KONUT SATIN ALDI!

TÜİK Konut Satış İstatistikleri Mart 2021 raporuna göre Türkiye'de Mart ayında yurt genelinde 110 bin satış barajı aşıldı ve uzun bir aradan sonra ilk kez konut satış rakamları yeniden artış gösterdi. Türkiye'de yurt genelinde 111 bin 241 adet konut satışı yapıldı.

Ciddi bir toparlanmanın ilk sinyali olarak yorumlanan satış rakamları konut sektöründe memnuniyet yaratırken 2018 yılının Mart ayından bu yana en yüksek Mart ayı satış rakamı elde edilmiş oldu. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.32 seviyesinden başladığı bir dönemde elde edilen bu yüksek satış rakamının en önemli nedeni ise döviz mevduat hesaplarında yaşanan çözülme olarak gösterildi.

Konu hakkında açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Özellikle kasım ayından bu yana pandemi etkisiyle konut satışlarının da baskılandığını görüyoruz. Başta akşam sokağa çıkma sınırı ve hafta sonu yasakları satışların düşmesinde önemli etkenlerdi. Mart ayında tedbirlerin aşamalı olarak gevşetilmesiyle cumartesi günü yasaklarının kaldırılması, direkt olarak konut satışlarının artmasını sağladı.

Yine bu dönemde döviz kurundaki ani yükselişte dövizini bozduranlar, uzun dönemli güvenilir yatırım olarak gayrimenkule yöneldi. Aynı zamanda dövizden dönüş ve gayrimenkule yatırım ekonomimiz için de çok iyiye işaret" olarak değerlendirdi. İpotekli konut satış rakamlarında yaşanan sert düşüşe rağmen konut satış rakamlarının yükselişe geçmesi peşin alımlarının arttığını gösterirken bu alımların büyük bir bölümünün dövizini bozduran kişilerin hafta sonu yasaklarının da gevşetilmesi ile alıma yöneldikleri şeklinde yorumlandı.