TÜİK TEFE TÜFE Ağustos Ayı Enflasyonu ve Eylül 2021 Kira Artış Oranı Kötü Sürprize Hazırlanıyor!

Ağustos 2021 enflasyonu ve Eylül ayı kira artış oranı rakamları için geri sayım başlanırken Ağustos ayı enflasyon tahmini ile kötü senaryo ortaya çıktı.
TÜİK TEFE TÜFE Ağustos Ayı Enflasyonu ve Eylül 2021 Kira Artış Oranı Kötü Sürprize Hazırlanıyor!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayını işaret ederek enflasyon rakamlarında bu ay itibari ile düşüş yaşanacağını dile getirmişti. Merkez Bankası faiz indirimi için beklenen enflasyon rakamları hakkında kötü haberi ise Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş verdi.

ENFLASYON RAKAMLARI UÇACAK, KEMERLERİ TAKIN!

Bugünkü köşe yazısında Ağustos ayı enflasyon tahmini yorumlarını paylaşan Aktaş "2018 ağustosundan sonraki en yüksek ağustos artışını bu yıl görebiliriz" diyerek okul harcamaarı ve kırtasiye malzemelerine gelen zamlara dikkat çekti. Özel okulların fiyatları, öğrenci servis ücretleri, okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleri gibi çok sayıda kalemde fahiş fiyat artışları yaşandığını belirten Aktaş tüm bu artışların enflasyon için olumsuz etki yaratacağını dile getirdi.

Aktaş açıklanacak olan enflasyon rakamları için Ağustos ayının son derece kritik olduğunu belirterek "TÜFE’deki yıllık artış temmuz sonu itibarıyla yüzde 18.95. Fiyatlar ağustosta yüzde 0.91 artarsa, ağustos sonundaki yıllık oranı yüzde 19.01'e çıkacak. Yüzde 19'un önemi tabii ki politika faizinin de bu düzeyde bulunması.

TÜİK TEFE TÜFE Ağustos Ayı Enflasyonu ve Eylül 2021 Kira Artış Oranı Kötü Sürprize Hazırlanıyor!

Böyle bir durumda Merkez Bankası eylül toplantısında faiz artırımına mı gidecek, yoksa “Bu oran geride kalan bir yılın enflasyonu, benim faizim ise gelecek bir yılın oranı” mı diyecek? Bunu demek tabii ki kolay da böyle bir yaklaşım, özünde doğru olmakla birlikte, kamuoyunun ikna olmasına yetecek mi?" diyerek herkesi kemerleri takmaya davet etti.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU VE EYLÜL 2021 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Eylül ayı kira artış oranı olarak ta kullanılacak olan Ağustos ayı enflasyonu 3 Eylül 2021 tarihinde TÜİK 'in resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecek. Saat 10:00 itibari ile kurumun resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecek olan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması, milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından beklenen resmi kira artışı zam oranı yasal sınırı olarak kullanılacak.

Ev sahipleri Ağustos ayında kira sözleşmesi sona eren ve Eylül ayı itibari ile kirasına zam yapacakları kiracılarına en fazla bu oran üzerinden zam yapabilecekler.