TÜİK TEFE TÜFE Ocak Enflasyonu Açıklandı! Şubat Ayı Kira Artış Oranı 2021 İle İşyeri ve Konutlara Kaç TL Zam Geldi?

Piyasalar tarafından merakla beklenen enflasyon rakamı açıklandı. Açıklanan rakam 2021 yılının ilk enflasyon rakamı olmasının yanı sıra Şubat ayı resmi kira artışı zam oranı olması nedeni ile de milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyordu. Peki, Şubat ayı kira artış oranı 2021 kaç, kiraya ne kadar zam yapılır, kiralara ne kadar zam geldi, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir, kira zammı hesaplama nasıl yapılacak?
TÜİK TEFE TÜFE Ocak Enflasyonu Açıklandı! Şubat Ayı Kira Artış Oranı 2021 İle İşyeri ve Konutlara Kaç TL Zam Geldi?

Piyasalar tarafından merakla beklenen enflasyon rakamı açıklandı. Açıklanan rakam 2021 yılının ilk enflasyon rakamı olmasının yanı sıra Şubat ayı resmi kira artışı zam oranı olması nedeni ile de milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyordu. Peki, Şubat ayı kira artış oranı 2021 kaç, kiraya ne kadar zam yapılır, kiralara ne kadar zam geldi, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir, kira zammı hesaplama nasıl yapılacak?

Kiralara gelecek olan zam oranı TÜİK tarafnıdan açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları ile belirlenmiş oldu. TÜİK Ocak enflasyonu rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ile ev sahiplerinin kiraya yapabileceği en yüksek zam oranı da belirlenmiş oldu.



Hatırlanacağı üzere enflasyon rakamlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile resmi kira artışı zam oranı hesaplaması için kanun değişikliği yapılmış ve 12 aylık ÜFE ortalaması yerine TÜFE rakamının kullanılmasına karar verilmişti.



TÜİK TEFE TÜFE OCAK ENFLASYONU RAKAMI AÇIKLANDI!



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından hesaplanan enflasyon rakamları her ay takip eden bir sonraki ayda açıklanmakta olup bu nedenle o ayın ismi ile anılmaktadır. Yani pek çok kişi açıklanan bu oranı Şubat ayı enflasyonu olarak anmasına rağmen açıklanan rakam aslında Ocak ayı hesaplaması sonucunda elde edilen Ocak enflasyonu rakamıdır.



TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,68, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,53 artış gerçekleşti.



2021 ŞUBAT AYI İŞYERİ VE KONUT KİRA ARTIŞ ORANI!



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan verilere göre yıllık enflasyon rakamı yüzde 14.97 olarak gerçekleşirken aylık enflasyon rakamı ise yüzde 1.68 olarak gerçekleşti. Şubat ayı resmi kira artışı zam oranı olarak kullanılacak olan 12 aylık TÜFE ortalaması ise yüzde 12,53 olarak gerçekleşti.



ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2021 HESAPLAMA!



Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TEFE TÜFE Ocak 2021 Kira Artış Oranı: % 12.53



Şubat Ayı Kira Zammı Tutarı: 125,30 TL



Şubat 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.125,30 TL





EV SAHİBİ KİRAYI EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR 2021?



Türkiye'de yapılan yasal düzenleme ile ev sahipleri kiraya en fazla o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı kadar zam yapma hakkına sahiptir. Açıklanan bu oran yapılabilecek tavan zam oranı sınırı olarak uygulanan rakam olup tarafların karşılıklı aralarında anlaşmaya varmaları halinde dahi bu rakamın üzerinde bir zam yapılmasına izin verilmemektedir.



Yani yapılabilecek yasal zam oranı yasalar ile belirlenmiş ve 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı ile sınırlandırılmıştır. Ancak yapılabilecek kira zam oranı için alt rakam sınırlaması bulunmamaktadır. Bu noktada ev sahibi ile kiracı arasında varılan ortak uzlaşı ile daha düşük bir oran üzerinden kira artış oranı rakamı belirlenebileceği gibi isterse ev sahibi tarafından hiç zam yapılmadan dahi kira sözleşmesi yenilenebilmektedir.





KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?



Ülkemizde enflasyon oranı TÜİK Türkiye İstastik Kurumu tarafından hesaplanmakta olup her ay düzenli olarak TÜİK GOV TR internet sitesi üzerinden ilan edilmektedir. Bir sonraki ayın takip eden ilk haftası içerisinde açıklanan bu rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanır.



Hesaplama da kira tutarı üzerine bu oran uygulanarak zam oranı hesaplaması yapılır.



KİRA ZAMMI NEYE GÖRE YAPILIR?



Kat mülkiyeti kanunun kapsamında Türkiye'de kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden hesaplanırken Türkiye'de enflasyon rakamlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile 2019 yılında yasa değişikliği yapılmış ve bu oran TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. Yeni Ekonomi Programı YEP ile yapılan bu düzenlemenin ardından kiracılar daha yüksek olan Üretici Fiyat Endeksi yerine daha düşük olan Tüketici Fiyat Endeksi rakamı üzerinden kira artışı oranı hesaplamasına gitmişti.





KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR?



Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiralamaya konu olan taşınmaz için kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Bu sözleşme imzaya alınırken kira sözleşmesinde olması gereken maddeler arasında bulunanlardan biri de tarihtir. Kira sözleşmesi tarihi ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan sözleşmede aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa 1 senelik düzenlenmiş kabul edilir.



Ancak bazen taraflar arasında imzalanan sözleşmeye "6 ay boyunca geçerlidir" ya da "31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerlidir" gibi ibareler yer alabilmektedir. Bu durumda sözleşmenin maddesinde belirtilen tarih geçerli olarak kabul edilir. Belirtilen bir tarih varsa bu tarihin dolduğu, böyle bir ibare bulunmuyor ise bu durumda sözleşmede 1 senenin dolmasının ardından ev sahibi kiraya zam yapma hakkını elde eder.



Taraflarca kira sözleşmesi iptal edilmediği takdirde yenilenmiş kabul edilir. İşte bu yenilenme işlemi esnasında ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Bunun haricinde ev sahibinin kiraya istediği bir tarihte, kafasına göre zam yapma hakkı yoktur. Kira sözleşmesi yenilenirken en fazla o ay için TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı kadar zam yapma hakkına sahiptir.



KİRAYA FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, EV SAHİBİ KAFASINA GÖRE ZAM YAPABİLİR Mİ?



Kiracı zammı kabul etmezse bu durumda tarafların ortak bir anlaşma ile yol izlemesi gerekir. Burada önemli olan nokta kira zam oranının yasal oranı geçip geçmediğidir. Eğer ev sahibi yasal oranın üzerinde bir zam talep ederse bu durumda kiracı yasal oran üzerinden zam yaparak kirasını ödemeye devam etmelidir. Yani fazla zam tutarının ödenmesi gibi bir zorunluluk yoktur.



Ev sahibiniz de böyle bir artış yapmaya hakkı olmadığı için size hiç bir şekilde yaptırım uygulayamaz. Burada önemli olan kiracının yasal zam oranı olarak o ay içerisinde açıklanan rakamı ödemeye devam etmesi, gecikmeye düşmeden kirasını aylık olarak gününde yatırmasıdır. Çünkü kiracının kirayı geç ödemesi ve gecikmeye düşmesi kira sözleşmesinin haklı fesih sebepleri arasında yer alır. Ev sahibi kafasına göre bir zam oranı belirlemeyez. Bu noktada yasal sınırlamalar bulunmakta olup yasal sınır o ay için TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması olarak uygulanmaktadır.



EV SAHİBİ KİRACIYA HER SENE ZAM YAPABİLİR Mİ?



Evet, kira sözleşmesi yıllık olarak düzenlenmekte olup sözleşme tarihinin dolmasının ardından kira sözleşmesi iptal edilmediği takdirde yenilenirken ev sahibinin kiraya yılda 1 kere zam yapma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu bir yasal zorunluluk değildir. Ev sahibi istediği takdirde örneğin kiracısından çok memnunsa bu durumda kiraya zam yapmadan sözleşmeyi yenileyebileceği gibi koronavirüs salgınında olduğu gibi olağanüstü bir durumun ortaya çıkması, kiracısının işten çıkarılması gibi durumlarda istediği takdirde kiraya indirim dahi yapabilmektedir.



Koronavirüs sürecinde mücbir sebep gösterilerek çok sayıda işyeri için kira indirimi yapılırken bazı işyerlerinde ise taraflar anlaşmaya varamadığı için kira güncelleme ve uyarlama davaları açılmıştı.



Emlak365.com