TÜİK Verileri Açıkladı! Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısında Yükseliş!

Türkiye İstatistik Kurumu 2021'in 4. çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini yayınladı. Verilere göre yapı ruhsatı verilen bina sayısında artış gözlemlendi.
TÜİK Verileri Açıkladı! Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısında Yükseliş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021 yılının 4. çeyreğine ilişkin yapı izin istatistikleri açıklandı. Bu kapsamda belirtilen dönemde yıllık bazda belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısında artış gözlemlendi.

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNA SAYISINDA ARTIŞ

TÜİK verilerine göre 2021 yılının 4. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 14, daire sayılısı yüzde 16,8 ve yüz ölçümü de yüzde 24,1 oranında arttı.

Belediyenin yapı ruhsatı verdiği yapıların yüz ölçümü 49,2 milyon metrekare olurken bu rakamın 27,8 milyon metrekaresi konut, 11,5 milyon metrekaresi konut dışı ve 10 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanlarına ait.

TÜİK Verileri Açıkladı! Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısında Yükseliş!

YAPI KULLANMA İZİN BELGELERİ DE ARTTI

Belediyenin verdiği yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısı 2020 yılına göre yüzde 28,9, daire sayısı yüzde 18,3, yüz ölçümü ise yüzde 16,8 oranında artış gösterdi. Sözü edilen yapıların toplam yüzölçümü 41,7 milyon metrekare olarak ölçülürken bu alanın 24,1 milyon metrekaresini konut, 8,9 milyon metrekaresini konut dışı ve 8,7 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanları oluşturuyor.

Kullanım amaçlarına göre farklılık gösteren rakamlarda en büyük pay 31,4 milyon metrekare ile ikiden fazla katlı ikamet amaçlı binaların oldu. İkamet edilen binalardan sonra 2,3 milyon metrekare ile toptan ve perakende ticaret binaları geldi.

TÜİK verilerine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, 2021 yılının Ekim ve Aralık döneminde 2020 Ekim-Aralık dönemine göre yüzde 14 oranında artış gösterdi.