Türk İnşaat Şirketlerine Arap Ülkelerinde Milyarlarca Dolarlık Kayıplar İçin Telafi Umudu!

Katar ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin düzelmeye başlamasına dair meydana gelen gelişmeler Türkiye'de inşaat sektöründe büyük bir heyecan yarattı.
Türk İnşaat Şirketlerine Arap Ülkelerinde Milyarlarca Dolarlık Kayıplar İçin Telafi Umudu!

Katar ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin düzelmeye başlamasına dair meydana gelen gelişmeler Türkiye'de inşaat sektöründe büyük bir heyecan yarattı. Bölgede fiili olarak boykotla karşılaşan ve milyarca dolarlık kayıplar yaşayan Türk inşaat şirketleri şimdi kayıplarını telafi edebilecek olmanın sevincini yaşıyorlar.

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki gerilimin geçtiğimiz günlerde sona erdiği veiki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için atılması gereken adımların hızlı bir şekilde atılacağı açıklanmıştı. Bu bilgi Türk inşaat sektörü için büyük bir heyecana neden oldu. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar'a uygulanan ambargoyu kaldırması aynı zamanda bölgede Suudi Arabistan'ın fiili boykotu ile karşılaşan ve milyarlarca dolarlık kayıp yaşayan Türk inşaat şirketleri için bu zararların telafisine dair bir yol açıldığı anlamına geliyor.



TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ARAP DÜNYASI HEYECANI!



Katar'a uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla Türk inşaat şirketlerine Arap ülkelerinin uyguladıkları filli ekonomik boykotun kaldırılması veya en azından hafifletilmesi gündeme gelebilecek. Bu konuda açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Türk inşaat şirketleri olarak 2018 yılında 3 milyar dolarlık iş aldığımız Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da ne yazık ki 2020 yılında sıfır çekmek zorunda kaldık. Bu son gelişmeyle beraber 2021 yılında durumun değişmesini ve şirketlerimizin Arap dünyasında yeniden faaliyet göstermeye başlamasını umut ediyoruz.” dedi.



Konuya ilişkin açıklamalarını sürdüren Mithat Yenigün, “Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı'nın Katar ile normalleşmenin başladığını açıklaması ve Katar'a uygulanan ambargonun kaldırılması bizim tarafımızdan gayet olumlu karşılanmıştır. Birkaç ay içerisinde Türk inşaat şirketlerine yönelik engellemelerin de kaldırılacağını tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.



TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN 2021 YURT DIŞI HEDEFLERİ!



Türk inşaat şirketlerinin yurt dışı faaliyetleri hakkında genel verileri paylaşan Mithat Yenigün, “2019 yılında Türk müteahhitler yurt dışında ytoplam 19,5 milyar dolarlık iş üstlendiler. 2020'de ise bu rakam 14,4 milyar dolara kadar geriledi. Bu gerilemede koronavirüs salgının etkisi şüphesiz çok büyük oldu. Ancak buna rağmen beklentilerin üzerinde bir iş hacmi meydana geldi. 2021 yılında bunun 2019'un da üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.



emlak365.com