Türkiye Bunu Da Gördü: Kiralık Evler İçin Kura Çekilişi Başladı!

Kiralık ev fiyatları rekor seviyelere yükselirken bazı bölgelerde akıl almaz fiyatlara kiralanan evler için kura çekilişleri bile yapılmaya başlandı!
Türkiye Bunu Da Gördü: Kiralık Evler İçin Kura Çekilişi Başladı!

Türkiye büyük bir konut kıtlığı yaşarken hem satılık hem de kiralık ev fiyatları anormal seviyelerde yükseliş gösterdi. Yaşanan bu yükseliş nedeni ile dar gelirli aileler, evlenecek çiftler, evini kentsel dönüşüme verenler ve çocuğu üniversiteyi kazanan aileler kiralık ev bulmakta zorlanırken bazı emlakçıların kiralık ev kurası bile çektiği ortaya çıktı.

Tarihinde ilk kez böylesi bir barınma krizi yaşayan Türkiye'de kira fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 40 zam görürken İstanbul'un bazı semtlerinde bu artışın yüzde 300 seviyesine ulaşması büyük tepki çekti. Vatandaş zorunlu nedenlerle fahiş kiralara razı gelmesine rağmen ev bulamadı. Belirli semtlerde yer alan boş kiralık evler için çekilişle kiracı belirleme dönemi başladı!

KİRALIK EVİ TUTACAK KİŞİYİ KURA İLE BELİRLİYORLAR!

Belirli bölgelerde boş kiralık ev bulmak nerede ise imkansız hale gelirken vatandaşlar emlakçılara isim yazdırarak sıraya girmeye başladı. Bazı emlakçıların ise yoğun başvuru nedeni ile aynı eve başvuruda bulunan kişiler arasında isim yazdıranlar arasında kura çekilişi yaparak kiracı belirlemeye başladıkları ortaya çıktı.

Türkiye Bunu Da Gördü: Kiralık Evler İçin Kura Çekilişi Başladı!

UCUZ KİRALIK EV ARAYANLAR DOLANDIRICILARIN HEDEFİNDE!

Konu hakkında açıklamada bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ev bulmakta yaşanan sıkıntıların bazı fırsatçıları da harekete geçirdiğini belirterek vatandaşı dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı.

Pek çok kişinin internetten sahibinden kiralık ev ilanları ile dolandırıldığını belirten Akdoğan "Sadece internet üzerinden kiralama yapmayın, mutlaka evi görün. Karşınızdaki kişi ev sahibi olduğunu iddia ediyorsa tapuyu görmek istediğinizi belirtin. Arada emlakçı varsa yetki belgesine bakın. Ardından daire sahibi emlakçıyı yetkilendirmiş mi bunu isteyin. 'Hemen kaparo yatır' diyen birine evi görmeden kaparo yatırmayın" diyerek dolandırıcılara karşı vatandaşların daha tedbirli olmalarını istedi.

KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN ARTTI?

Türkiye'nin son dönemde yoğun göç dalgası altına girmesi,

Kentsel dönüşüm projeleri,

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi ile düğünlerin yeniden başlaması,

Üniversitelerde yüz yüze eğitime geçiş yapılması ile öğrencilerin tekrar kiralık ev arayışına çıkması,

Bazı sitelerde yönetimlerin belirli emlakçılar ile çalışması ile kartel oluşması,

İnşaat maliyetlerinde yaşanan yükseliş ile konut fiyatlarına gelen zamların kiralara da yansıtılması.