Türkiye Konut Fiyatlarına Yüzde 32 Zam Geldi, Emlak Sektöründe Balon Tartışmaları Alevlendi

Knight Frank tarafından düzenli olarak açıklanan ve küresel piyasaların en önemli verileri arasında gösterilen küresel konut fiyatları endeksi açıklandı. Mart ayı sonu itibari ile açıklanan veri son 15 senenin rekorunu kırarken Türkiye konut fiyatlarına zam konusunda birinci sırada yer aldı.
Türkiye Konut Fiyatlarına Yüzde 32 Zam Geldi, Emlak Sektöründe Balon Tartışmaları Alevlendi

Küresel çapta Konut ve Ticari Emlak Danışmanlığı hizmeti veren Knight Frank tarafından açıklanan ve gayrimenkul sektörünün en önemli verileri arasında yer alan küresel konut fiyatları endeksi raporu yayımlandı. Mart ayına ilişkin verilerden derlenen raporda ay sonu itibari ile yıllıklandırılmış bazda son 15 senenin en hızlı artışı kayıtlara geçirilmiş oldu.

KONUT FİYATLARINDA YAŞANAN YÜKSELİŞ TÜRKİYE'Yİ DÜNYA LİDERİ YAPTI! KONUT FİYATLARINDA BALON İDDİASI YİNE GÜNDEMDE

Açıklanan küresel konut fiyatları endeksi verilerine göre tüm dünyada konut fiyatları Mart ayı sonu itibariyle 12 aylık sürede ortalama yüzde 7,3 oranında artış gösterdi. Son 15 senenin en hızlı artışı olarak kayıtlara geçen veri ile konut fiyatlarına balon iddiası bir kere daha gündeme geldi ve tartışmalar alevlendi.

2006 senesinin son çeyreğinden bu yana yaşanan en hızlı artış olarak kayıtlara geçen veride konut fiyatları en fazla yükselen ülke Türkiye oldu. Mart ayına kadar olan son 1 senelik zaman dilimi içerisinde Türkiye'de konut fiyatları son 1 senede yüzde 32 oranında zamlandı.

Endeks verilerine göre dünya genelinde konut fiyatlarına en fazla zam gelen ülke Türkiye olurken ülkemizi yüzde 22,1 oranında konut fiyatlarına zam gelen Yeni Zelanda, yüzde 16,6 oranı ile Lüksemburg takip etti. Amerika'da ise konut fiyatları yüzde 13,2 oranında artış yaşadı ve 2005 yılından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmiş oldu.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, NE OLUR?

Raporda yer alan verilere göre konut fiyatlarında düşüş baskısı oluşabileceği uyarısı yapılırken ülkelerin başlatmış oldukları düşük faizli kredi kampanyalarının sona ermesi, kredi faiz oranlarının yükselmesi, devlet teşviklerinin sona ermesi, aşı kampanyaları ve piyasada oluşan doygunluk hissinin konut fiyatlarında baskı oluşturabileceği belirtiliyor.