Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren'den Davet Usulü İhale Eleştirisi

Kamu İhale Yasası 21/B maddesi kapsamında yapılması acil işlerde davet usulü ile ihale etme yetkisi verilmesini Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren de eleştirdi. Pazarlık usulü olarak anılan yöntemin kamuoyunda olumsuz bir negatif algı oluşturduğu dile getirildi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren'den Davet Usulü İhale Eleştirisi

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren gündeme dair önemli açıklamalarda bulunurken Kamu İhale Yasası’nın 21/B maddesi kapsamında yapılması acil işlerde davet usülüyle ihale edilebilme düzenlemesini eleştirdi. İdarelerin bu yöntemi kullanarak yapmış oldukları ihalelerde kamuoyunda kolaya kaçtıkları yönünde negatif algı oluştuğunu belirterek bu durumndan kendilerinin de olumsuz etkilendiğini söyledi.

21/B DAVET USULÜ İHALE DEĞİŞİKLİĞİ GELİYOR!

Eren "21/B kamuoyunda daha ziyade pazarlık usulü olarak anılıyor. Belirli firmalar arasında acil işlerin, yani bir deprem sonrasında, bir felaket sonrasında bir an önce, ya da bir başka projenin tamamlanması yani elzem olan projelerin hızla tamamlanması için ihale kanunda olan bir madde.

Son yıllarda yapılan bazı revizyonların içinde idarenin de uygun görmesi halinde o maddenin kullanılarak ihale yapılmasının önü açıldı. Bu biraz son dönemde meslektaşlarımızın da arasında eleştirilmeye başlandı. Ama bazen idareler ya da yöneticilerimizin kolaya kaçıp kaçmadıklarına yönelik bir negatif eleştiri var.

Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımızın, reform ile yaptığı önemli açıklamaların içinde kendi ağzından, "Kamu İhale Yasası’ndaki bu esnetmeleri bir an önce revize edip, belirli bir standarda yeniden getirmeliyiz" diye bir açıklaması var. Nitekim kamu ihale yasasını yeniden revize etme çalışmaları başlatılırken ilk müdahale edilen madde bu oldu. Acilen değiştirilmesi gereken madde bu" diyerek düzenleme yapılarak bu maddenin sadece zorunlu hallerde devreye girmesini sağlamak adına düzenlemeler yapıldığını söyledi.