Türkiye'de 8.399 Kamu Konutu Açık İhale Yoluyla Vatandaşlara Satıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir süre önce devreye soktuğu proje olan kamu lojmanlarının ekonomiye kazandırılması önemli sonuçlar vermeye başladı. Ayrıca devlet tarafından vatandaşlarla çözümsüzlük haline gelen 2B arazilerdeki ihtilafların çoğu da ortadan kaldırıldı.
2B ARAZİLERDEN 10 MİLYAR TL GELİR
Devlet ile vatandaşlar arasında 2B statüsündeki araziler nedeniyle uzun yıllardır hukuk ihtilafları yaşanıyordu. Hak sahipleri uzun yıllardır kullanıcıları oldukları taşınmazların sahibi olamıyordular. 2012 yılında bu ihtilafları ortadan kaldırmak amacıyla 6292 sayılı kanun yürürlüğe konuldu. Bugüne kadar bu kanun kapsamında 584.941 taşınmazın hak sahibi vatandaşlara satışı gerçekleşti. Bu şekilde 821.459 hak sahibi vatandaş da ihtilaflı taşınmazlarda yaşanan sorunları aşarak tapu sahibi oldular. Bu işlemlerde devlet ise 10 milyar 300 milyon TL tutarında bir gelirin sahibi oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine'ye ait tarım arazilerinin vatandaşlara satışı ile de ciddi bir gelir elde etti. Hazine'nin tarım arazilerinde kiracı, kullanıcı ve hissedar olan vatandaşlar bugüne kadar 64.728'in taşınmazı satın aldılar. Bugüne kadar bu arazilerin satışı yoluyla tapu sahibi olanların sayısı 82.529 kişi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı ile 641 Milyon TL gelir elde etti.
8.339 KAMU KONUTU SATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması için de bir çalışma yürütüyor. Bu proje kapsamında şu ana kadar 11.700 kamu konutunun satışı için talimat verildi. Bu satılan konutlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kasasına 2 milyar 329 milyon lira girdi. Açık ihale yoluyla yapılan bu satışların sonucunda 8.339 kamu konutunun satışı gerçekleştirildi.
HAZİNE'YE AİT TARIM ARAZİLERİ KİRALANIYOR
Tarım arazilerinin vatandaşlara kiralanmasına da devam ediliyor. Üretimi desteklemek amacıyla 52.958 vatandaşa 579 milyon metrekare tarım arazisi ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralandı. Ayrıca tıbbi, aromatik ve süs bitkisi türleri ile ceviz, badem, Antep fıstığı, zeytin gibi ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 2020 yılı içerisinde 14 milyon 300 bin metrekarelik taşınmaz kiralandı. Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere de 2020'da 15 milyon metrekarelik Hazine taşınmazının kiralama işlemi yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yeşilay ve Kızılay'a yönelik sosyal sorumluluk projelerinde de destek verdi. 2020'da 31 ilde 140 bin metrekarelik Hazine taşınmazı 49 yıllığına bedelsiz olarak Yeşilay'a kiralandı. Yine bakanlık tarafından Kızılay'a 45 işlde 536 bin metrekarelik Hazine taşınmazı da bedelsiz olarak kiralandı. Ayrıca diğer sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmek üzere Hazine taşınmazlarının kiralanması yoluyla çeşitli desteklemeler yapıldı.