Türkiye'de Konut Fiyatları Düşecek Mi? Ünlü Ekonomistten Emlak Sektörü Değerlendirmesi!

Türkiye'de emlak piyasasında yaşanan ve yaşanması muhtemel gelişmeler vatandaşlarca merak ediliyor.
Türkiye'de Konut Fiyatları Düşecek Mi? Ünlü Ekonomistten Emlak Sektörü Değerlendirmesi!

Türkiye'de emlak piyasasında yaşanan ve yaşanması muhtemel gelişmeler vatandaşlarca merak ediliyor. Olumsuz ekonomik göstergeler konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? Konut kredilerinin faizleri yükselmeye devam edecek mi? Konut fiyatlarında düşüş meydana gelecek mi? Ekonomist Selçuk Geçer emlak sektörü ile alakalı geniş çaplı bir değerlendirme yaptı.

Türkiye'de son dönemlerde en çok merak edilen konulardan birisi emlak sektöründe yaşanacak gelişmeler oldu. Özellikle düşük maliyetli konut kredilerine son verilmesi ile konut satışlarında ne gibi değişiklikler olacağı öğrenilmek isteniyor. Ekonomist Selçuk Geçer emlak sektörü ile alakalı olarak değerlendirmelerde bulundu. Selçuk Geçer yapmış olduğu açıklamada, “Kur baskısı, enflasyon baskısı ve faiz baskısı konut sektörünü köşeye sıkıştırıyor. Buna bağlı olarak konut fiyatları önümüzdeki süreçte ciddi anlamda yerle bir olacak.” dedi.



KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?



Konut fiyatlarında düşüş beklediğini söyleyen Selçuk Geçer, “Düz bir mantıkla bakıldığında her şeyi fiyatı artıyorsa konutların da fiyatlarının artması gerekir. Ancak Türkiye gibi bir yerde yaşıyorsanız ve konut fiyatları aşırı yüksekse ve bu sektör tamamen krediye bağımlıysa satılamayan ürünün fiyatı tepetaklak olur. 2012 yılından beri aslında konut fiyatları yükselmiyordu. Pandemi bahane edilerek kredi faizleri aşağıya çekildi ve insanlara sanki bedava konut satılacak şeklinde lanse edildi. Bir kesim o dönem konut almak için yoğun talep gösterdiler. Bunu gören bazı açgözlü ev sahipleri ve müteahhitler fiyatları yükselttiler. Ancak oluşan ekonomik görüntü ile konut sektörü çakıldı.” ifadelerini kullandı.



FAİZLERİN YÜKSELMESİ KONUT SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLEYECEK



Faizlerin yükselmesinin konut sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyleyen Selçuk Geçer, “Faizler önümüzdeki dönemde ciddi anlamda yükselmek zorunda kalacak. Merkez Bankası politik nedenlerden ötürü politika faizini yükseltemeyecek ama piyasa faizini ister istemez yukarıya taşıyacak. Bu şekilde faiz ortamı yukarıya çıkacak. Bu faizlerin yükselmesi sonucu bankalar da konut kredilerini yukarıya çekmek zorunda kalacaklar. Bu durumda altına olan, dövize olan talep artacak ve onların fiyatları daha da tırmanacak ama konut sektörü dibe çökecek.” şeklinde konuştu.



Türkiye'de Konut Fiyatları Düşecek Mi? Ünlü Ekonomistten Emlak Sektörü Değerlendirmesi!



KONUT SATIŞLARINDA GERİLEME BAŞLADI



Konut Satışlarının Ağustos ayından itibaren azalmaya başlaıdğını söyleyen Selçuk Geçer, “Konut fiyatları o kadar çok şişirildi ki artık patlama noktasına gelmiş durumda. Merkez Bankası bundan sonra enflasyonun yükseleceğini söyledi. Haziran ve Temmuz ayına bakmayın, Ağustos ayında konut satışlarının çakıldığını göreceksiniz. Bunun yanında Eylül ayınd akonut satış rakamlarının daha da dip yaptığını hepiniz göreceksiniz. Herkes şu anda parasını nakitte tutmaya ve ağıtlıklı olarak da dövizde, altında tutmaya çalışıyor.” dedi.



KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞECEK?



Konut fiyatlarında neden düşüş beklediğini açıklayan Selçuk Geçer, “Enflasyon etkisini arttırdıkça faiz artışı gelecek. Faiz artışlarının olması demek bugün durma noktasına gelen konut satışlarının çok daha kötü noktalara ulaşması anlamına geliyor. Hareketlenmiş gibi görünen inşaat çalışmaları tekrar durma noktasına geldi. Konut stokları halen daha çok yüksek oranda kenarda durmaya devam ediyor. Bu nedenle konut sektörü büyük bir çıkmaza girecek. Müteahhitler bir miktar direneceklerdir. Bankalar da bu duruma direnmeye çalışacaklar, onların elinde de batık kredilerden dolayı çok sayıda konut var. Ancak dayanamayarak ister istemez fiyat kırmaya ve bir talep ortamı oluşturmaya çalışacaklar.” ifadelerini kullandı.



Konut fiyatlarının belirlenmesinde arz ve talep detayına dikkat çeken Selçuk Geçer, “Bir ürünün fiyatının belirlenmesi arz ve talep ile alakalıdır. Bir ürünün arzı fazla ve talebi azsa fiyat düşürülmesi kaçınılmazdır. Milyonlarca konut stoku varken talep oluşmayacağından fiyatlarda düşmek zorunda kalacaktır. Türkiye'de konut sektörünün geldiği nokta budur.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com