Tuzağa Düşmek İstemeyen Kiracılar İçin Hayat Kurtaran Kira Sözleşmesi Önerileri!

Kira sözleşmesi yaparak ev kiralayacak olan vatandaşlara uzman isimden son dakika uyarıları geldi. Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Tuzağa Düşmek İstemeyen Kiracılar İçin Hayat Kurtaran Kira Sözleşmesi Önerileri!

Son dönemlerde ev kiralamak isteyen vatandaşların sayısında önemli bir artış meydana geldi. Piyasada kiralık ev neredeyse kalmazken bazı şehirlerde ev kiralamak isteyen vatandaşlar emlakçılara giderek sıraya girmeye başladılar.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ev kiralama işlemlerinin artmasına bağlı olarak imzalanan kira sözleşmesi sayısı da fazlalaştı. Bu durum kira sözleşmelerine dair araştırmaları da yoğunlaştırdı. Peki kira sözleşmesi imzalanırken nelere dikkat edilmeli? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukan Ali Güvenç Kiraz, kira sözleşmesi imzalayarak olan kiracılara önerilerde bulundu.

Ev kiralama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve kira sözleşmesinin detaylarında nelerin olup nelerin olmamasına dair tavsiyeler şu şekilde:

DİKKAT! KİRACILAR EVDEKİ EKSİKLERDEN SORUMLU OLABİLİRLER!

-Kira sözleşmesinde kiralanan evin tam durumu görülerek yazılmalıdır. Kira sözleşmelerinde genelde evler hakkında “Tam ve eksizsiz” ibaresi yer alır. Kiracı bu sözleşmeyi imzalarsa herhangi bir eksik durumunda mal sahibinden talepte bulunamaz. Hatta kira sözleşmesine atılan imza nedeniyle eksiklerden kiracılar sorumlu olabilir.

Tuzağa Düşmek İstemeyen Kiracılar İçin Hayat Kurtaran Kira Sözleşmesi Önerileri!

DEPOZİTO EV SAHİBİNİN İSTEDİĞİ GİBİ KULLANABİLECEĞİ BİR PARA DEĞİLDİR!

-Ev sahipleri depozito olarak en fazla 3 aylık kira bedeli talep edebilirler. Kiracıdan alınan depozito ev sahibinin kullanımına verilmiş bir para değildir. Bu depozito parası kiracının onayı olmadan ev sahibinin çekemeyeceği vadeli bir banka hesabına yatırılmalıdır. Kanunen bu bir zorunluluktur.

SÖZLEŞME SÜRESİ TAPUYA ŞERH EDİLMELİ

-Kira sözleşmelerinde o evde oturulması düşünülen süre net bir şekilde yazılmalı ve bu tapuya da şerh düşülmelidir. Böylelikle evin satılması durumunda kiracılar mağdur olmazlar. 5 yıllık bir süre kira sözleşmesinde yazılırsa ve bu tapuha şerh edilmişse ev satılsa dahi kiracı o süre dolmadan evden tahliye edilemez

KİRA SÖZLEŞMELERİNE KİRACILARA DEĞER ARTIŞ BEDELİ ÖDENECEĞİ YAZILMALI

-Bazı evlerde kiracıların yaptıkları tadilatlar evin kira değerini arttırmaktadır. O kiracı evden çıkınca ev sahibi aynı mülkü çok daha yüksek bedellerle kiraya verebilmektedir. Bunun için de kira sözleşmelerine değer artış bedelinin alınacağı yazılmalıdır.

Tuzağa Düşmek İstemeyen Kiracılar İçin Hayat Kurtaran Kira Sözleşmesi Önerileri!

BOŞ TAHLİYE TAAHHÜDÜ İMZALANMAMALI

-Ev sahiplerine kira sözleşmesi imzalarken tahliye taahhütleri verilmemelidir. Tahliye taahhüdü verilecekse de bu taahhüdnamenin dolu olmasına dikkat edilmelidir. Bazı ev sahipleri boş tahliye taahhüdnamesi imzalatarak kiracılarını evden çıkarmak istediklerinde tarih alanını doldurup işleme sokabilmektedirler.

KİRACILAR EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZLER

-Kiracıların kiraladıkları bir ev için ödeyecekleri vergiler bellidir. Bu vergilerin dışında herhangi bir vergi ödemesinin yapılması kanuni değildir. Örneğin kullanımdan kaynaklı olarak çevre temizlik vergisi kiracıya aittir. Ancak emlak vergisi ev sahibinin yükümlülüğündedir. Bazı kra sözleşmelerinde emlak vergisinin kiracılar tarafından ödenmesi yazmaktadır. Bu kesinlikle yasal değildir.

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN BOYA VE BADANA YAPTIRMAK ZORUNDA DEĞİL

-Kira sözleşmelerinde kiracıya evin boyalı ve badanalı olarak verildiği ve evin teslim alınırken de boyalı ve badanalı olarak teslim edilmesi gerektiği yazmaktadır. Ancak Yargıtay bu kaideyi net bir şekilde belirlemiştir. Kiracılar boya ve badana açısından kiraladıkları evi aynı şekilde teslim etmek zorunda değiller. Hor kullanmadan dolayı kiracılar sorumlu olabilir ama normal yıpranmanın bedeli kiracılara ödettirilemez.

Tuzağa Düşmek İstemeyen Kiracılar İçin Hayat Kurtaran Kira Sözleşmesi Önerileri!

KİRA BEDELİNİ GEÇEN AİDATLARDAN KİRACILAR SORUMLU DEĞİL

-Kiralanan bir evin tüm aidatlarından kiracılar sorumlu olmazlar. Örnek verilecekse asansör bakımı ile alakalı giderlerden kiracılar sorumludurlar ama asansör değişecekse kiracılar bu gidere katılmazlar. Ayrıca kira bedelini geçen aidatlar da kiracıların sorumluluğunda olmaz. Bir evin kirası 1.500 TL ise ve aidat da 2.000 TL ise kiracılar aidat olarak en fazla 1.500 TL öderler ve kalan 500 TL'den de ev sahipleri sorumlu olurlar.

TÜFE'DEN FAZLA KİRA ARTIŞI KABUL EDİLMEMELİ

-Kiralanan evin kira artış oranı kanunen en fazla 12 aylık TÜFE kadar olmalıdır. Kiracılar herhangi bir nedenle fazla bir kira artış oranını kabul etmemeli ve bu maksatla tadilat sözleşmesi ile borç sözleşmesi imzalamamalıdırlar.