Ünlü Ekonomist Açıkladı! Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek Mi?

Türkiye'nin ünlü ekonomistlerinden İslam Memiş emlak sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Emlak yatırımının nasıl daha kazançlı bir hale getirilebileceğini söyleyen İslam Memiş konut kredisi faizlerinde de düşüş beklendiğini ifade etti.
Ünlü Ekonomist Açıkladı! Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek Mi?

Türkiye'de yaptığı ekonomik analizlerle dikkat çeken Ekonomist İslam Memiş yeni bir dğerlendirmede bulundu. Emlak sektörüne ve konut yatırımına dair yorumlar yapan İslam Memiş yeni bir konut satın alacaklara da önemli uyarılarda bulundu.

KONUT DEĞİL TOPRAK SATIN ALINMALI!

Yatırım amacıyla konut satın almak yerine toprak satın almanın daha kazançlı olacağını söyleyen İslam Memiş, “Yatırım amaçlı konut satın alırken büyük konutları tercih ettiklerini gözlemliyorum. Ben olsam 2+1, 3+1 veya 4+1 daireleri tercih etmezdim. Ben 1+1 dairelerden alır daha fazla sayıda almaya çalışırdım. Emlak sektöründe daire satın almanın iyi bir yatırım amacı olmadığını düşünen birisiyim. Altın, gümüş ve toprak satın almayı tercih ederim. Konut satın aldığınızda 15-20 sene sonra o yapılar eskiyor ama aldığımız topraklar her zaman aynı niteliğini koruyabiliyor. Toprak alanlar uzun vadede daire alanlardan çok daha fazla bir getiriye sahip oluyorlar.” dedi.

Konut yatırımlarına dair değerlendirmelerini sürdüren İslam Memiş, “Bugün benim elimde 500 Bin TL olsun. Gidip onunla daire alıyorum. Ancak onu toprağa yatırsam en kötü ihtimalle Müteahhite verip iki daire sahibi olacağım. Bugünkü fiyatlarla bu iki daireyi ortalama 1 Milyon TL'ye satın alabiliyorsunuz. Toprağa yatırım her zaman daha kıymetli olmuştur. Bundan 10 yıl önce 200 Bin TL'ye satın aldığımızı düşünelim. Altın hesabı yaparsak 2,5 kg altını bu daire için veriyoruz. Bugün 2,5 kg altın 1 milyon 237 bin 500 TL oldu. Bugün o daire ise 600 Bin TL'dir. Arada kazanılan kira gelirini de hesaplayalım. 1.500 TL'den kirayı hesapladığınızda 187 Bin TL kira geliriniz oluyor. Yine altın yatırımı yapanlar daha çok kazanmışlar. Bugün o altın yatırımı ile 2 daire sahibi olabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Konut fiyatlarında bir düşüşün imkansız olduğunu söyleyen İslam Memiş, “Barınma ihtiyacı için konut satın alacaksınız bunu bu yıl hemen satın almak daha kazançlı olacaktır. Çünkü emlak fiyatları hiçbir zaman düşmeyecek. Bunu uzun yıllardır söylüyorum. Emlak fiyatlarının balon olduğunu söylüyorlar ama bu oldukça tuhaf bir yaklaşım. Konut fiyatlarının düşmesi demek doların 8 TL'den 6 TL'ye düşmesi demektir. Buna inanan bir kişi var mı bu ülkede? Türkiye'de konut fiyatları hiç düştü mü? Enflasyon ortada, faiz oranları ortada, dolar kuru ortada. Maliyet artmış neden konut fiyatları düşsün? Bir sektör neden zararına satış yapsın.” şeklinde konuştu.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ?

Konut kredisi faiz oranlarına dair beklentisini de açıklayan İslam Memiş, “İlk defa konut satın alacak olanlara yönelik bir açıklama yapmak istiyorum. Yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın 350 – 400 ban puan faiz indireceğini tahmin ediyorum. Bankadan kredi kullanarak emlak satın alacaklarsa bu faiz indirimlerini beklemeleri gerekir. Konut sektörü bu kadar durmuşken bu ekonomik toparlamayı desteklemek için hükümetin destekleri ve teşvikleri olacaktır. Mutlaka yeni kampanyalar da olacaktır. Bundan dolayı onları da beklemek gerekir.” dedi.

Not: Haberimizde geçen değerlendirmeler tamamen ilgili ekonomiste aittir. Buradaki yorumlara bakarak yatırımlara yön verilmemelidir. Sitemiz üzerinden herhangi bir şekilde yatırım tavsiyesi verilmemektedir. Yatırım yapacak olanlar buradaki yorumlardan bağımsız olarak yatırımlarına dair karar vermelidirler.