Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer Emlak Sektörünü Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi?

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer yıldızı parlayan sektör olan emlak sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.
Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer Emlak Sektörünü Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi?

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer yıldızı parlayan sektör olan emlak sektörü hakkında açıklamalarda bulundu. Konut satışlarının Haziran ayında zirve yaptığını söyleyen Selçuk Geçer, konut fiyatlarının yükselip yükselmeyeceğine dair öngörüsünü kamuoyu ile paylaştı. Konut fiyatları yükselecek mi?

Türkiye'de koronavirüs sürecinin ardından yıldızı en çok parlayan sektör emlak sektörü oldu. Konut satışları devlet tarafından kamu bankaları aracılığı ile verilen düşük faizli konut kredileri ile Haziran ayında zirve yaptı. Temmuz ayı rakamları henüz resmen açıklanmazken satışlarda bir gerileme olduğu ifade ediliyor.



KONUT SATIŞLARI SAMAN ALEVİ Mİ?



Konut satışları ile alakalı olarak ekonomist Selçuk Geçer değerlendirmelerde bulunarak inşaat sektörü ve emlak sektörü hakkında önemli tespitler yaptı. Selçuk Geçer yaptım olduğu açıklamada, “Konut satışları Haziran ayında zirveye çıktı. Devletin çok cazip olan hafta zarar etme pahasına kamu bankaları aracılığı ile verdiği krediler neticesinde herkes konut sektörüne saldırdı. Bu dönemde korkulan oldu ve müteahhitler ve ev sahipleri acımasızca konut fiyatlarını yükselttiler. Çok sayıda konut satışı yapıldı ve 2019'un toplam konut satışlarını geçti. Burada önemli olan konu bu konut satışları saman alevi mi yoksa uzun vadeli bir eğilim miydi?” dedi.



Konut satışlarının saman alevi olduğunu söyleyen Selçuk Geçer, “Konut satışlarında ne yazık ki bir saman alevi gördük. Haziran'ın ilk yarısında ciddi bir talep oldu ve konut satışları gerçekleşti. Ancak Haziran ayının son bölümünde konut satışlarında önemli bir düşüş gerçekleşti. Temmuz ayında da bu talep düşüşü devam etti. Rakamlar açıklandığında konut satışlarında Temmuz ayında dip noktaları göreceğiz. Bu düşüş de konut fiyatlarını da önemli derecede etkileyecek.” ifadelerini kullandı.



FİYATLAR DÜŞSE DE KONUTLAR SATILMAYACAK!



Konut fiyatlarına zam yapan müteahhitlerin ve ev sahiplerinin fiyatları kademeli olarak düşürseler bile konut satışı yapamayacaklarını söyleyen Selçuk Geçer, “Temmuz ayında konut satışlarının Haziran ayına göre düşmesi ve konut kredisi faizlerinin yükselişi ile Haziran ayında daha önceden 500-600 bin TL'ye satamadıkları konutları artan taleple 1 Milyon TL'ye çıkaran ev sahipleri ve müteahhitler avuçlarını yalayacaklar. Bundan sonraki süreçte o evleri 500.000 TL'ye bile satamayacaklar.” şeklinde konuştu.



Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer Emlak Sektörünü Değerlendirdi! Konut Fiyatları Düşecek Mi?



KONUT EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM ARACI MI?



Konutun yatırım aracı olmadığı iddiasını örnekle açıklayan Selçuk Geçer, “Konut sektörü, inşaat sektörü önemli sektör ama yatırım aracı mı bu sektörler? Bu soruya cevap vermemiz gerekir. Konut en iyi yatırım aracı mı, en çok kazandıran yatırım aracı mı? Konut sektörü bir ihtiyaçtır. Bu bir yatırım aracı değildir. 2005 yılından bugüne kadar altın fiyatları 17 kat arttı, dolar aynı dönemde 10 kat arttı. Konut piyasasında ise artış 4-5 kat oldu. Bu artış da sadece 2005 ile 2012 arasında gerçekleşmiş. 2012'den sonra piyasa doygunluğa ulaştı ve sonraki yıllarda konut stokları 5 milyonlara kadar çıktı. 2012'den sonra konuta olan ilgi azaldı. Çok sayıda yatırımcı aldığı evleri inşaat bittiğinde çok daha düşük fiyatlara geldiğini gördüler. Bu tablo yatırımcıları konut piyasasından kaçırdı.” dedi.



BİR SEKTÖRÜ ÖLDÜRDÜLER!



Sektörün uzun vadede çok büyük yara aldığını söyleyen Selçuk Geçer, “Konut sektörü müteahhitlerin aç gözlülüklerinin kurbanı oldu. Devlet zarar etmek pahasına en büyük teşviği bu sektöre yaptı. Çok sayıda insan konut almak istedi ama fiyat artışları ile alım kararından vazgeçtiler. Saman alevi gibi parlayan konut satışları Temmuz ayında bana göre tamamen durdu. Konutları satamayan müteahhitler şimdi fiyat düşürmeye başladılar. Ancak insanların güveni kalmadığı için konut satın almıyorlar. Bir sektörü uzun vadede yaralayarak öldürdüler.” ifadelerini kullandı.



KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?



Konut fiyatlarının artmayacağını aksine düşeceğini söyleyen Selçuk Geçer, “Konut sektöründe yaşanan gelişmeler neticesinde konut fiyatlarının bunda sonra uzun yıllarca kimse artmasını beklemesin. Yatırım amacı ile konut alıyorsanız büyük zarar edeceğinizi bilin. İhtiyaç için doğru fiyatla ev alıyorsanız o ev 14-15 yılda maliyetini çıkarmalı. Eğer çıkartamıyorsa emin olun kazık yiyorsunuz.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com