Uzaktan Eğitim Kiraları Yüzde 40 Ucuzlattı! Öğrenci Evleri Boş Kaldı, Kiralar Ucuzladı

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş yapılması ile beraber pek çok öğrenci yaşadığı şehirde kalmayı tercih edince üniversitelerin yoğun olduğu Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi pek çok ilde öğrenci evleri boş kaldı.
Uzaktan Eğitim Kiraları Yüzde 40 Ucuzlattı! Öğrenci Evleri Boş Kaldı, Kiralar Ucuzladı

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş yapılması ile beraber pek çok öğrenci yaşadığı şehirde kalmayı tercih edince üniversitelerin yoğun olduğu Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi pek çok ilde öğrenci evleri boş kaldı. Eylül aylarında açılan üniversiteler nedeni ile kiralık ev bulmanın imkansızlaştığı şehirlerde boş evlerin sayısı rekor kırarken kiralar da yüzde 40 ucuzladı.

Bu sene korona virüs salgını nedeni ile üniversiterin uzaktan eğitime geçiş yapması hiç beklenmedik bir krizin yaşanmasına neden oldu.



Uzaktan eğitim nedeni ile üniversite öğrencilerinin yaşadıkları şehirde kalmaya karar vermeleri üniversitelerin ağırlıkta olduğu büyük şehirlerde öğrenci evlerinin boş kalmasına, kafe ve restoranların büyük gelir kaybı uğramasına ikinci el eşya pazarlarının büyük zarar görmesine neden oldu.



ESNAF VE EV SAHİPLERİ MAĞDUR OLDU, ÜNİVERSİTELER AÇILMAZSA BÜYÜK KRİZ KAPIDA!



Yaşanan gelişmeleri değerlendiren ESKİŞEHİR Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik "Eskişehir hem yaşam kolaylığı hem de birçok ile göre daha ucuz olması nedeniyle ailelerin ve öğrencilerin öncelikli tercihiydi. Normalde eylül ayında şehrimizde canlılık başlardı ama pandemi etkisiyle öyle olmadı. Ev sahipleri paniğe kapılmış durumda.



Kirası 1300 lira olan yer 1000 lira, 1000 lira olan yer 700 liraya kadar düştü. Öğrencilerle dolan kafe ve restoranlar bomboş. Geçmişte 10-15 milyar lira kira kolaydı ama bugün o esnaf için imkansız. Esnaf devretmek istiyor ama devredecek birini bulamıyor. Son aylarda 'devren kiralık' ilanları arttı. Öte yandan apart işletenler da zorda" diyerek hayatın biran önce normele dönmesini istediklerini belirtti.



Üniversitelerin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya gibi illerde de benzer manzaralar yaşanırken bu illerde kiralık ev sayısının rekor oranda artması sonrasında kira fiyatlarına yüzde 40'a varan oranlarda indirim yapıldığı belirtiliyor.



Emlak365.com