Uzmanından Açıklama Geldi: Dolar Kuru, Faiz ve Enflasyon Rakamlarında Yaşanan Yükseliş Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Son dönemde yükselen dolar kuru, konut kredisi faiz oranları ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş gözleri konut sektörüne çevrildi.
Uzmanından Açıklama Geldi: Dolar Kuru, Faiz ve Enflasyon Rakamlarında Yaşanan Yükseliş Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Son dönemde yükselen dolar kuru, konut kredisi faiz oranları ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş gözleri konut sektörüne çevrildi. Peki, gayrimenkul sektörü nasıl etkilenecek, konut fiyatları yükselecek mi, düşecek mi, ne olur, ne zaman düşer, yükseliş devam edecek mi?

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman konut fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.



Mesele Ekonomi kanalına özel açıklamalarda bulunan Büyükduman kur ve enflasyon cephesinde yaşanan gelişmelerin konut fiyatlarına olan etkisini değerlendirdi.



KONUT SATIŞ RAKAMLARINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR MU?



Büyükduman konut satış rakamlarını değerlendirerek "Konut kredisi faiz oranlarının düşmeye başladığı Haziran ayında 190 bin, düşüşün hızlandığı Temmuz ayında 229 bin ve faiz oranlarında yükselişin başladığı Ağustos ayında ise 170 bin konut satışı yapıldı.



İpotekli konut satış rakamları faiz oranlarına çok duyarlı olduğu için Temmuz ayında 130 bin ipotekli konut satışı yapılmışken Ağustos ayında ise 76 bin ipotekli konut satışı yapıldı. Bu 3 ayda faiz oranlarına bağlı olmayan ipoteksiz konut satışları her 3 ay içinde 100 bin konut satış rakamı içerisnide kaldı.



Uzmanından Açıklama Geldi: Dolar Kuru, Faiz ve Enflasyon Rakamlarında Yaşanan Yükseliş Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?



KONUT FİYATLARI HAZİRAN AYINDA YÜKSELİŞE GEÇTİ



Haziran ayında kount fiyatları hızla yükselişe geçti. Temmuz ayında ve Ağustos ayında ise fiyat artışı etkisi zayıfladı.



Yani faiz indirimi dopingi etkisinin azalması ile beraber konuta olan talep azaldı ve bu da konut fiyatlarına yansıdı.



GELECEKTEN ÇALINAN KONUT SATIŞLARI SONRASINDA SERT DÜŞÜŞ GELEBİLİR!



Gelecek dönemde bir daha bu kadar düşük faizli konut kredisi çekemeyeceğini düşünen kişiler konuta alıma yöneldi ve Haziran, Temmuz aylarında konut satış rakamları rekor kırdı.



İlerleyen dönemlerde ilan edilecek olan konut satış rakamları ile bu yüksek satışın gelecekten çalınan konut satış talebi olup olmayacağı ortaya çıkacak. Bu yönelim konut fiyatlarının da yönünü belirleyecek" sözleri ile süreci ilerleyen günlerin belirleyeceğini dile getirdi.



Emlak365.com