Uzmanından Kritik Açıklama: Kanal İstanbul'a İhtiyaç Var Mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından en büyük hayalim denilerek açıklanan ve geride bıraktığımız Haziran ayında temel atma töreni düzenlenen Kanal İstanbul projesi için tartışmalar sürüyor. Özellikle de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun şiddetle karşı çıktığı dev projede en çok tartışalan konulardan biri de bu projeye ihtiyaç olup olmadığı yönü ile öne çıkıyor.
Aynı zamanda Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi olan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar Kanal İstanbul projesini değerlendiren özel bir yazı kaleme aldı. Birpınar yazısında "Kanal İstanbu'a neden ihtiyaç var?" sorusuna yanıt aradı.
KANAL İSTANBUL'A NEDEN İHTİYAÇ VAR?
Kanal İstanbul projesinin önemine değinen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, tarih boyunca insanların taşımacılık konusunda en çok deniz yollarını kulladıklarını belirterek Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine göre 100 sene içinde deniz ticaret hacminin 40 kat artış gösterdiğini dile getirdi.
Mali olarak hesaplandığında dünyada yıllık ortalama 30 trilyon dolar değere sahip olan küresel ticaretin yüzde 60-70 oranında deniz yolu üzerinden yapıldığını belirten Birpınar Boğaz ile Rusya, Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Romanya gibi ülkeler su yoluyla Asya ve Afrika'ya bağlandığını belirterek İstanbul Boğazı'nın öneminin arttığını vurguladı.
Ortasından deniz geçen tek şehrin İstanbul olduğu belirtilen raporda her geçen sene artan gemi trafiğinin İstanbul için risk oluşturduğu, olası bir gemi kazasının hem insanlığa hem de çevreye büyük hasar vereceği, gemilerin büyüklüğünün artması ile beraber riskin de arttığı ve bu nedenle Kanal İstanbul projesinin yapılmasının zorunlu olduğu bilgilerine yer verildi.