Vatandaş Kredi Borcunu Ödeyemedi, Bankalar Emlakçı Oldu! Piyasa Fiyatının Yarısına Arsa, Tarla, Dükkan, Apartman Dairesi Satıyorlar

Pandemi döneminde vatandaşın, esnafın ve KOBİ'ler kredi borçlarını ödemekte zorlanırken yazık ki kredi borcuna karşılık ipotek olarak gösterilen taşınmazlar birbir bankaların eline geçmeye başladı.
Vatandaş Kredi Borcunu Ödeyemedi, Bankalar Emlakçı Oldu! Piyasa Fiyatının Yarısına Arsa, Tarla, Dükkan, Apartman Dairesi Satıyorlar

Pandemi döneminde vatandaşın, esnafın ve KOBİ'ler kredi borçlarını ödemekte zorlanırken yazık ki kredi borcuna karşılık ipotek olarak gösterilen taşınmazlar birbir bankaların eline geçmeye başladı. Başta Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası gibi büyük bankalar olmak üzere bankaların gayrimenkul satış ilanları rekor seviyeye ulaştı. Bankalar emlak satışı, apartman dairesi, konut, arsa, tarla, bahçe ve fabrika gibi çok sayıda taşınmaz satışı için ilan yayımladı.

Ekonomide yaşanan dalgalanme en çok bu sürece borçlu yakalanan kişileri olumsuz etkiledi. Bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanan vatandaş Mart ayında başlatılan kredi erteleme başvurusu için yüksek faizler istenmesi, borç erteleme süresinin dolmasına rağmen ekonomide iyileşme yaşanmaması, 6 ay ertelemeli kredi kullanan kişilerin ilk ödemelerinin pandeminin 2. dalga dönemine denk gelmesi ne yazık ki pek çok kişinin bankalara olan borçlarını ödeyememesine neden olmuştu.



VATANDAŞ BORCUNU ÖDEYEMEDİ, BİNLERCE GAYRİMENKUL BANKALARIN ELİNE GEÇTİ!



Son dönemde özellikle de dev alışveriş merkezleri ve otellerin bankaların eline geçmesi ile gündeme gelen ipotekli kredilerde bankaların işlemleri kamuoyunda büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Bankalar yaşanan süreçte kelimenin tam anlamı ile gayrimenkul zengini haline gelirken çoğu banka emlakçı gibi internet sitesi üzerinden satış ilanları yayımlamaya başladı.



Bankaların vermiş olduğu satılık taşınmaz ilanları emsal fiyatlarının nerede ise yarı fiyatına satılırken icradan satılık ev ilanları ucuz ev sahibi olmak isteyen kişilerin de radarına girdi. Yapılan satışlar bu anlamda kamuoyunu da ikiye böldü. Pek çok kişi bu fiyatları alım için büyük bir fırsat olarak değerlendirirken bazı kişiler ise icradan yapılan satışların "ahlı mal" olduğu gerekçesi ile asla satın almayacaklarını dile getirdi.





AĞLAYANIN MALI GÜLENE YAR OLUR MU?



İcradan satılan konut, dükkan, yazlık, bahçe, tarla , arsa ve apartman dairesi gibi binlerce taşınmazın emsal fiyatlarının çok daha altına ucuza satılması da yeni bir tartışma konusu yarattı. İcradan verilen satılık konut ilanları yakından takip edilirken bankaların internet siteleri üzerinden de ihale yöntemi ile açık satış ilanları yayımlanıyor.



Bu ilanlara verilen her teklifte yarım saatlik sayaç yeniden işlemeye başlıyor ve süre sonunda en yüksek teklifi veren kişi taşınmazı satın almaya hak kazanıyor. Ancak bu noktada vatandaşlar arasında sosyal medya üzerinden yoğun tartışmalar yaşanırken vatandaşın binbir zorlukla satın aldığı evini, arsasını satışa çıkaran bankalar büyük eleştirilere hedef olurken vatandaş "ağlayanın malı gülene hayır etmez" sözleri ile bu tip evleri almayacağını dile getirse de ne yazık ki icradan konut satış ilanları her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam ediyor.



KREDİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?



Banka kredi borcunu tahsil edemedeği durumlarda yasal sürenin dolmasının ardından konut kredisi ve ipotekli ihtiyaç kredisi paketlerinde olduğu gibi ipotek gösterilen taşınmazın satışını yaparak alacağını tahsil etmeye gidiyor. Yapılan satışta banka alacağını tahsil ederken bu alacaktan daha yüksek bir fiyatla yapılan satışlarda paranın üzeri taşınmaz sahibi olan kişiye iade ediliyor.



Emlak365.com