Vatandaşların Konut Alımlarında Tercihleri İkinci El Evlerden Yana Oldu

Konut alım satışlarında oluşan son verilere göre vatandaşların ikinci el konutlara olan ilgileri arttı.
Vatandaşların Konut Alımlarında Tercihleri İkinci El Evlerden Yana Oldu

Konut alım satışlarında oluşan son verilere göre vatandaşların ikinci el konutlara olan ilgileri arttı. Firmaların kampanyaları ve banka kredileri ile bir dönem artan sıfır konut satışları son aylarda yerini yeniden ikinci el konutlara bıraktı.

Yaz aylarında sağlanan kampanyalı konut kredileri ile yükselen konut satış oranları son aylarda yeniden düşüşe geçti.



Kamu bankalarının kredi oranlarını yükseltmesi ve özel bankaların yeni kampanya sunmaması konut kredilerinde faiz oranlarının çok yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu. Artan maliyet tabloları ise ev alımlarını azaltırken vatandaşların konut tercihlerini etkiledi.



VATANDAŞLAR İKİNCİ EL EVLERE YÖNELDİLER



Eylül 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi tarafından yayımlandı.



Bültende İstanbul geneli konut satışlarına ilişkin son bir ayın verileri yer aldı. Türkiye'de satılan toplam konutun yüzde 17'sini tek başına oluşturan İstanbul için açıklanan verilerde satışların azalması dikkat çekti. Geçtiğimiz aylara göre azalan oranların yanı sıra 2019 yılına göre kıyaslama yapıldığında satış oranlarının arttığı görülüyor.



Konut Satışlarının Yüzde 71'i İkinci El Evlerde



İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi'nin hazırladığı konut satış bültenine göre; İstanbul'da Eylül ayında satılan konutların yüzde 71'i ikinci el evlerden oluşmakta. Ağustos 2020 verilerine göre sıfır konut alımları yüzde 16 oranında düştü, ikinci el ev alımları ise yüzde 28 oranında arttı. Ağustos ayı satışları, bir önceki yıl ortalamasına göre sıfır konutlarda yüzde 5, ikinci el konutlarda ise yüzde 83 arttı. İlan edilen verilerde ayrıca ipotekli konut satışı 2019 yılının Ağustos ayında 4 bin 652 adet olurken 2020 yılında bu rakam 10 bin 362'ye yükseldi.



Konut Fiyatları Yükseldi



Eylül 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni verilerine göre 2020 yılının Temmuz ayında sıfır konutlar %30 oranında, ikinci el konutlar ise %21 oranında yükseldi. Türkiye genelinde ise sıfır konutlarda yüzde 28, ikinci el konutlarda yüzde 25 arttı.



Emlak365.com