Vergi Muafiyeti Hakkında 3 Soru 3 Yanıt! Kimler Emlak Vergisi Öder, Kimler Ödemez, Kimlere Para İadesi Yapılır?

Türkiye sınırları içerisinde evi, dükkanı, işyeri, tarlası, arsası, yazlık evi, bahçesi, bağ evi gibi taşınmazı olan herkes emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilmektedir.
Vergi Muafiyeti Hakkında 3 Soru 3 Yanıt! Kimler Emlak Vergisi Öder, Kimler Ödemez, Kimlere Para İadesi Yapılır?

Türkiye sınırları içerisinde evi, dükkanı, işyeri, tarlası, arsası, yazlık evi, bahçesi, bağ evi gibi taşınmazı olan herkes emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı koşullar altında emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır. Peki, kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez, kimlere emlak vergisi para iadesi yapılır? Soruların yanıtları haberimizde...

Her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi milyonlarca kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Evi, arsası, işyeri, dükkanı, dairesi, bağı, bahçesi, tarlası, yazlık evi olan milyonlarca kişi her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yapmaktadır.



Ancak bazı kişilere diğer tüm vergilerde olduğu gibi emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır. Bu haktan yararlanan kişiler vergiden muaf oldukları için ödeme yapmazlar.



KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?




  • Sahip olduğu konutun büyüklüğü 200 metrekareyi geçmeyen,

  • Hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,

  • Sahip olduğu tek geliri sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı olan,

  • Gaziler,

  • Şehidin dul eşi ile yetim çocukları emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmakta olup bu kişiler emlak vergisi ödemez.



Vergi Muafiyeti Hakkında 3 Soru 3 Yanıt! Kimler Emlak Vergisi Öder, Kimler Ödemez, Kimlere Para İadesi Yapılır?



KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?



Bu listede yer alan kişilerin haricinde herkes vergi ödemekle yükümlüdür.



KİMLERE GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK EMLAK VERGİSİ PARASI İADESİ YAPILACAK?



Yukarıda yer alan emlak vergisi muafiyeti listesinde yer almasına rağmen bu hakkından haberdar olmadığı için emlak vergisi ödemesi yapan kişilere geriye dönük en fazla 5 senelik zaman dilimi içerisindeki ödedikleri paraları geri iade alma hakkı bulunmaktadır.



Konu hakkına çok sayıda emsal karar bulunmakta bulunmakta olup belediye görevlilerine bu kararları ibraz ederek hakkınızı aramanız halinde ödemiş olduğunuz fazla emlak vergisi tutarını geri almanız mümkündür.



EMLAK VERGİSİ NEDİR?



Taşınmaz malı olan kişilerin bu mal değeri üzerinden ödemekle yükümlü oldukları vergi türüdür. Her sene düzenli olarak ödenmekte olup ilk taksit tutarı Mart ayında ikinci taksit tutarı ise Kasım ayında tahsil edilmektedir.



Emlak365.com