Yabancılara Konut Satışında KDV İstisnası Meyvelerini Veriyor
Konut satış rakamlarının gerilemesi ve konut stok rakamlarının artması ile beraber hükümet yeni bir konut teşvik paketini hayata geçirmiş ve yabancılara konut satışında KDV istinası yapılması hakkını tanımıştı.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Konut satış rakamlarının gerilemesi ve konut stok rakamlarının artması ile beraber hükümet yeni bir konut teşvik paketini hayata geçirmiş ve yabancılara konut satışında KDV istinası yapılması hakkını tanımıştı.
Yabancılara konut satışı ve yabancılara işyeri satışı için tanınan KDV muafiyeti hakkı ile beraber 2017 yılında yabancılara konut satışında rekor kırıldı. İş Bankası tarafından yayımlanan ve sektörün en çok itibar gören raporları arasında yer alan “Sektördeki Güncel Gelişmeler” raporunda da yaşanan bu olumlu gelişme rakamlarla gözler önüne serildi.
Yabancılara Konut Satışı Yükseldi
2015 yılında yabancılar Türkiye'den toplamda 22 bin 830 adet konut almış ve oldukça yüksek bir satış performansı ile inşaat sektörüne büyük katkıda bulunmuştu. Takvimler 2016 yılını gösterdiğinde ise ne yazık ki satış rakamları ciddi oranda gerilemiş, sektörün yakaladığı olumlu rüzgar tersine dönmüş ve sadece 18 bin 189 adet konutun satışı gerçekleştirilmişti.
Yaşanan gerilemenin ardından 1 Nisan 2017 tarihinde yabancılara ve Türkiye dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına getirilen KDV istisnası ile satışların yeniden arttırılması hedeflenmişti. Yapılan yenilik ile beraber yabancılara konut satışı rakamlarında büyük oranda artış yaşandı ve rakam yeniden yükselerek 22 bin 234 adete çıktı. Yaşanan bu artışta KDV istisnası uygulamasının büyük rolü bulunurken sektörde yeniden satışları canlandıracak müdahalelerde bulunulması isteği ortaya çıkardı.
Yabancılar ve Yabancı Ülkelerde Yaşayan Türk Vatandaşları Yararlanabiliyor
Getirilen konut satışında KDV istisnası ile beraber yabancıların konut satış oranlarında büyük bir yükseliş yaşandı. Tanınan gayrimenkul satışında KDV istinası hakkından yabancıların yanı sıra Türk vatandaşı olmasına rağmen yurt dışında ikamet eden kişilerde yararlanabiliyor. Getirilen KDV istisnası sayesinde en düşük yüzde 8 en yüksek yüzde 18 olarak hesaplanan konut satışlarından tahsil edilen KDV tutarı bu haktan yararlanabilen kişilerden alınmıyor bu da konut fiyatlarında büyük bir farka neden oluyor.
Konut Alan Yabancılara Vatandaşlık Verilmesi De Etkili Oldu
KDV muafiyeti hakkının yanı sıra aynı zamanda konut satın alana yabancılara vatandaşlık verilmesi de yabancılara konut satışı rakamlarını arttırdı. Özellikle de Orta Doğu ülkelerinde yaşayan kişiler Türk vatandaşlığı alabilmek için gayrimenkul yatırımı yapmayı tercih etti. 2018 yılında da Türkiye'de konut alan yabancılar için benzer haklar tanınıp tanınmayacağı merak konusu olurken konut satış rakamlarının düşüşte olması yeni bir atılımın hayata geçirilmesi ihtimalini güçlendiriyor.
Emlak Haberleri