Yabancıların En Çok Gayrimenkul Aldığı ilk 3 İl İstanbul, Antalya ve Trabzon Oldu!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) tarafından hazırlanan araştırma raporu verileri yayımlandı.
Yabancıların En Çok Gayrimenkul Aldığı ilk 3 İl İstanbul, Antalya ve Trabzon Oldu!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) tarafından hazırlanan araştırma raporu verileri yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yabancıya gayrimenkul satışı konusunda 2023 hedefi 15 milyar dolar olarak belirlendi.

Yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi her geçen gün artmaya devam ederken inşaat sektörünün 2023 hedefi de büyüdü. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) tarafından hazırlanan rapora göre yabancıların Türkiye'den almış oldukları konut sayısı her geçen gün yükselmeye devam ederken yapılan satışlar incelendiğinde yabancıların gözdesi değişmedi.



YABANCILARA GAYRİMENKUL SATIŞI HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR OLARAK AÇIKLANDI!



Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, AGS Global ortaklığı ile özel bir araştırma raporu hazırladıklarını belirterek sektör olarak 2023 yılındaki satış hedeflerinin 15 milyar dolar olduğun usöyledi. Bu hedefe ulaşmanın son derece zor olarak görülse de aslında gayrimenkul sektörü olarak zor olmadığını belirten Akbal "Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan 410 kişi ile iletişime geçerek özel bir araştırma raporu hazırladık.



Tüm dünya genelinde 330 milyon dolar ile 380 milyon dolar arasında değişen uluslararası gayrimenkul yatırım pazarı bulunuyor. İngiltere'de bu rakam 48 milyar dolar olarak belirlenirken Türkiye'de ise 2019 yılında 6,85 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında Türkiye'de konut satış rakamları rekor kırarken 2019 senesindeki yabancıların toplam satışı yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken 2020 yılında bu rakam pandeminin de etkisi ile yzüde 2,7 olarak gerçekleşti.



Ülke bazlı olarak incelendiğinde Ürdün vatandaşlarının yüzde 89'u yatırım amaçlı konut alımında bulunurken Ruslar'ın yüzde 70'i tatil için İngilizler ise kalıcı hayat için alımda bulunuyor. Yabancı yatırımcıların konut alım amaçları arasında sanılanın aksine ilk sırada yatırım yapmak yer alıyor. Yatırımı sırası ile kısa süreli tatil, kalıcı hayat, vatandaşlık, emeklilik ve oturma izni takip ediyor.



Türkiye'den konut alan yabancılardan sadece yüzde 10'u vatandaşlık alırken yüzde 75'lik bölümü ise vatandaşlık almak gibi bir isteği olmadığını dile getirdi. Yabancıların en çok gayrimenkul alımında bulunduğu ilk ilimiz İstanbul olurken her 100 yabancıdan 61 tanesi gayrimenkul yatırımı için İstanbul'u tercih etti. Antalya'yı tercih edenlerin oranı yüzde 27,4 olarak gerçekleşirken Trabzonu'u tercih eden kişilerin oranı ise yüzde 3,7 olarak açıklandı. Yabancıların en çok tercih ettiği konut tipi ise sıfır konut yatırımı oldu. İnşaat halinde yapımı devam eden konut projeleri de ilgi görürken ikinci el konutlara olan ilgi düşük" diyerek araştırma raporunun sonuçlarını değerlendirdi.



Emlak365.com