Yargıtay'dan Yüzde 50 Pandemi Kira İndirimi Hakkında Emsal Karar Çıktı!

Türkiye'de koronavirüs sürecinde bozulan ekonomi sonucunda kiralarda indirim yapılmasına dair tartışmalar yaşanmaya başlanmıştı. Mülk sahiplerinin kiracılarına böyle bir imkan tanımaması üzerine ise mahkeme yolu tutulmuştu. Yargıtay'dan pandemi şartları nedeniyle kira indirimi konusunda emsal karar çıktı
Yargıtay'dan Yüzde 50 Pandemi Kira İndirimi Hakkında Emsal Karar Çıktı!

Türkiye'de pandemi sürecinde mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki indirim krizine Yargıtay son noktayı koydu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kira indirimlerine emsal bir karar ile onay verdi. Ankara ve Bursa Bölge Adliye Mahkemeleri pandemi gerekçesi ile alakalı olarak gördükleri davalarda kira indirimi talebi doğrultusunda bir evet ve bir de hayır kararı verdiler. Bu davaların yarattığı karışıklığı ise Yargıtay 3. Hukuk Dairesi çözdü.

KİRALARDA PANDEMİ İNDİRİMİNE YARGITAY ONAYI

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi şartların oluşması halinde kiralar için pandemi indiriminin yapılmasına onay verdi. Bu karar ile kira sözleşmelerinin şartlarının yerine getirilemmesi dolayı ile iptal olmasının da önüne geçildi. Emsal niteliğinde olan bu karar Türkiye genelinde benzer tüm davalar için içtihat haline geldi. Ayrıca Yargıtay 3. Hukuk Dairesi pandemide kira indirimi ile alakalı verdiği emsal kararın tüm bölge adliye mahkemelerine gönderilmesi amacıyla Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği'ne de gönderilmesine hükmetti.

MAHKEMELER FARKLI KARARLAR VERDİLER

Yargıtay'ın verdiği karara dair davada Bursa'da bir restoran sahibi 23 Bin TL'lik kirasını ödeyemeyince mülk sahibinin kirayı indirmesi için “Tedbir Talepli Kira Uyarlaması” davası açtı. Bursa 9. Sulh Hukuk Mahkemesi tedbir talebinin reddedilmesine karar verdi. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi ise mahkeme kararını iptal ederek kiranın pandemi süresince yüzde 50 oranında düşürülmesine hükmetti.

YARGITAY PANDEMİ KİRA İNDİRİMİ GEREKÇESİ

Aynı davada Ankara Bölge İdare Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi ise tam tersi bir karar alarak tedbir kararı alınamayacağına ve kira indiriminin yapılamayacağına hükmetti. İli mahkemede ayrı sonuçlar çıkınca uyuşmazlığın çözümü için devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay davanın gerekçesinde ihtiyati tedbir kararının geçici bir karar olduğuna vurgu yaparak bu kararın durum ve şartların değişmesi halinde değiştirilebileceği veya kaldırılabileceği ifade edildi. Açılan davada hükme varılıncaya kadar ortaya çıkacak mağduriyetlerin önlenmesi için tedbir kararının alınmasının doğru olacağı bildirildi. Bu şekilde kira sözleşmelerinin fesih ile sonuçlanmasının da önüne geçileceği gerekçede ifade edildi.

Bu karar ile beraber mahkeme kanalıyla kira indirimi talep eden kiracılar dava sonuçlanana kadar yüzde 50 kira indirimi elde edebilecekler. Kira sözleşmesinde yazılı olan kiranın tam ödenmemesi dolayısıyla kiracının kiralanandan çıkarılması ihtimali de ortadan kalktı. Ancak bu işlemlerin tamamının mahkeme kanalı ile yapılması gerekiyor. Kiracının pandemi indirimi gerekçesi ile kirada yüzde 50 indirim yapma hakkı bulunmuyor.