Yastık Altı Paralar Konuta Aktı! Kredi Faizleri Yükseldi, Bankasız Satışlar Patladı

Konut kredisi faiz oranları yükseldi vatandaş banka kredisiz alıma yöneldi. TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarına göre ipotekli konut satışları çakıldı, kredisiz satışlarda rekor kırıldı. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş sonrasında vatandaş senetle alım, taksitle satılan konut projeleri ve yastık altı birikimlere yöneldi.
Yastık Altı Paralar Konuta Aktı! Kredi Faizleri Yükseldi, Bankasız Satışlar Patladı

Merkez Bankası tarafından uygulanan parasal sıkılaşma politikası sonrasında bankaların konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yükselişe geçerken psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 0.99 seviyesinin aşılması ile vatandaş için konut kredisi çekerek ev sahibi olmak cazibesini yitirmişti.

Süreçte konut kredisi faiz oranı en düşük yüzde 1,32 seviyesine fırlarken yaşanan bu yükselişin ardından ipotekli konut satış rakamlarında sert düşüş yaşanmış, konut kredisi çeken kişilerin sayısı da azalmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan son konut satış istatistikleri raporu ile yaşanan düşüş bir kere daha gözler önüne serildi.

YASTIK ALTI VE SENET DEVREDE! BANKASIZ SATIŞLAR ARTTI

TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarını değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Mart ayında kredisiz satışların toplam satışlar içerisinde ki payın yüzde 80 seviyesine ulaştığını belirterek el değiştiren her 10 konuttan sekizinin kredisiz satıldığını söyledi.

Yaşanan bu yükselişin kredi faiz oranlarından kaynaklandığını belirten Aşa döviz ve altınını bozduran, yastık altı para birikimi olan kişilerin konut alımlarına yöneldiğini belirterek senetli satışların da yapıldığını ancak Mart ayındaki satışların büyük bir bölümünün peşin satışlardan oluştuğunu dile getirdi.

Konu hakkında değerlendirme yapan bir diğer isim olan Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise faizsiz tasarruf sisteminin de açıklanan rakamları desteklediğini belirterek bu sistemle ev sahibi olanların sayılarının her geçen gün arttığını söyledi. Yükselen faiz oranları sonrasında markalı konut projelerinde de senetle satış rakamlarında yükseliş yaşanması dikkat çekti.