Yeni Ev Tutacak Vatandaşlar! İşte Kiracıların Ev Sahiplerine Karşı Hakları

Üniversite öğrencileri, evini değiştirecekler, yeni ev kiralayanlar için haklarını bilmek çok önemli. Önümüzdeki dönemde ev kiralayacak olanların bilmeleri gereken hakları.
Yeni Ev Tutacak Vatandaşlar! İşte Kiracıların Ev Sahiplerine Karşı Hakları

Bazı ev sahipleri son dönemlerde yükselen fiyatlardan yararlanmak adına yasal olmayan yöntemlere başvuru yapıyorlar. Kiracılar mağdur olmamak adına kendi haklarını çok iyi bilmek zorundalar. Kiracıların haklarını hukuksuz talepler gelmesi durumunda atabilecekleri adımları derledik.

KİRACILARIN SÖZLEŞME HAKLARI 2021

Kiracıların haklarına dair ilk bilinmesi gereken yasal zam oranı. Ev sahipleri yeni sözleşme döneminde en fazla TÜFE tutarı kadar zam yapabilirler. Kiracıların ilk bilmesi gereken hakları bu. TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamları sonrası son 12 aylık TÜFE rakamları ilan edilir. İlan edilen 12 aylık TÜFE oranları yeni sözleşmedeki en yüksek zam oranıdır. Ev sahipleri daha düşük tutarda kira isteyebilirler ancak TÜFE rakamlarının üzerinde kira isteyemezler.

İkinci bilinmesi gereken hak kira sözleşmesi. Ev sahipleri kira kontratı dolmadan haklı nedenler bulunmuyorsa, kiracının evden çıkarılması talep edilemez.

KİRACILARIN TAHLİYE EDİLMESİNİ GEREKTİREN KOŞULLAR

Ev sahipleri ayrıca yüksek kira alabilmek için eski kiracılarını evden çıkarmanın yollarını arıyorlar. Ancak ev sahipleri kiracıları istedikleri gibi evden çıkaramazlar. Kira hukuku kapsamında haklı bir neden olmadan kiracının çıkması istenemez. Peki nedir bu haklı nedenler?

* Kiracının aylık kira ödemelerini yapmaması durumu. Bu durumda ev sahipleri ihtar gönderebilirler. Daha sonra ise ödeme yapılmazsa tahliye talep edilebilir.

* Esaslı yıkım, tamirat tadilat varsa tahliye talep edilebilir.

* Kiralanan evde kumar oynandığı, fuhuş yapıldığı, uyuşturucu ticareti yapıldığı tespit edilrse.

* Ev sahibin ihtiyacı talebinde. Ev sahibinin evinde kendinin veya çocuklarının oturacağını belirtmesi durumda. (Ancak burada kiracıyı çıkarmak için yalan söylenmişse ve ev başkasına hukuksuz kiralama yapılmışsa eski kiracı tazminat davası açar. 12 aydan az olmamak kaydıyla tazminat alabilir)

* Taşınmaz satılmış satın alan kişi yeniden edinim sebebiyle aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermişse

* Son olarak ise kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre dolmuş ve 3 ay önceden mal sahibi ihtarname gönderip tahliye talep edebilir.

* Ayrıca kiracılar komşularla iyi geçinmekle sorumlu. Komşularıyla geçineyen, şikayet alan düzeni bozan kiracılara ihtarname gönderilir. Davranış düzenlenmezse kiracının tahliyesi talep edilebilir.