Yeni Fikirtepe İçin Temel Nisan Ayında Atılacak, Kentsel Dönüşüm 2024'te Tamamlanacak!

İstanbul'un ilk kentsel dönüşüm bölgeleri arasında yer alan ancak yaşanan sorunlar nedeni ile büyük bir kaosa dönüşen Fikirtepe hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yeni açıklamalarda bulundu. Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi ne zaman başlayacak, hangi tarihte bitecek, tamamlanacak?
Yeni Fikirtepe İçin Temel Nisan Ayında Atılacak, Kentsel Dönüşüm 2024'te Tamamlanacak!

Yıllık 300 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamına almayı planladıklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu konutların yüzde 20'lik bölümünün bakanlık tarafından inşa edileceğini duyurdu.

FİKİRTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK, HANGİ TARİHTE TAMAMLANACAK?

Kentsel dönüşüm denildiği zaman çok sayıda mağdur bulunması nedeni ile akla ilk gelen bölgelerin arasında yer alan Fikirtepe Mahallesi hakkında da açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Yeni Fikirtepe'yi Nisan ayında temellerini atarak inşa ediyoruz. Toplamda 15 bin bağımsız bölümü içeren önemli bir kentsel dönüşüm projesini sadece Fikirtepe'de yürütüyoruz. 2024 yılında tamamını bitirmeyi hedefliyoruz" diyerek projenin Nisan ayında başlayacağını ve 2024 yılında tamamlanacağını dile getirdi.

FİKİRTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUNU NEDİR, PROJE NEDEN YARIM KALDI, SON DURUM NE?

Türkiye'de kentsel dönüşüm seferberliği ilan edilmesinin ardından ilk çalışmaların başladığı yer olan Fikirtepe Mahallesi, İstanbul'un lokasyon açısından en değerli bölgelerinden biri olması nedeni ile bir süre sonra rant savaşlarının yaşandığı bir yer haline geldi.

Özellikle de iş deneyimi olmayan kişilerin süreçte müteahhitlik yapmaya soyunmaya başlaması ile beraber çok sayıda ev sahibi ile kentsel dönüşüm sözleşmeleri fahiş fiyatlarla imzalanmaya başlandı. Sözleşme imzalayan kişiler evlerinden çıkarak devletten kentsel dönüşüm kira yardımı almaya başladı.

Ancak pek çok yerde yıkılan evlerin yerine yapılacak olan yeni konut projelerinin temelleri dahi atılamazken bazı bölgelerde ise başlayan inşaatlar yaşanan kur krizi sonrası yarım kaldı. Bölge bir anda yarım kalan konut projelerinin cenneti haline gelirken kira yardımı kesilen vatandaşlar evleri teslim edilmediği için mağdur oldu.