Yeni Yapılan Kira Kontratı İptali! Kira Sözleşmesinden Cayma Hakkı Var Mı?

Kira sözleşmesi imzalanmasına rağmen atılan imzalara rağmen tüm sözleşmelerde olduğu gibi kira sözleşmesinde de cayma hakkı bulunmaktadır.
Yeni Yapılan Kira Kontratı İptali! Kira Sözleşmesinden Cayma Hakkı Var Mı?

Kira sözleşmesi imzalanmasına rağmen atılan imzalara rağmen tüm sözleşmelerde olduğu gibi kira sözleşmesinde de cayma hakkı bulunmaktadır. Eve taşınmadan önce kira sözleşmesi iptali olur mu, ev sahibinin kira sözleşmesinden cayma hakkı var mı, kira kontratı süresi başlamadan evvel fesih hakkı olur mu?

Tüm sözleşmelerde olduğu gibi kira sözleşmesinde de fesih hakkı bulunmaktadır. Hem kiraya veren tarafın hem de kiralayan tarafın yasal hakları imzalanan kira sözleşmesi kapsamında güvence altına alınmaktadır. Ancak bazı durumlarda yeni yapılan kira kontratı iptali taraflar arasında talep edilebilmektedir.



KİRA SÖZLEŞMESİ 14 GÜN İÇİNDE İPTAL EDİLEBİLİR!



Hem kiraya veren taraf hem de kiralayan taraf için kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunmaktadır. Yani ev sahibinin kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunduğu gibi kiracının da kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle "kira sözleşmesi imzaladım, caymak istiyorum" diyen kiracı da iptal işlemi yapabilir.



Burada önemli olan kira sözleşmesinde imzalanan maddeler nedeni ile mağdur olmamak adına kişinin mutlaka kira sözleşmesi imza tarihini takip eden 14. günün sonuna kadar iptal işlemini gerçekleştirmesidir. Kira sözleşmesinde cayma hakkı süresi sınırı 14 gün olarak uygulanmaktadır. Yani eve taşınmadan önce kira sözleşmesi iptali değil kira sözleşmesi imzalandığı tarihi takip eden 14 günün aşılmaması önemlidir.



KİRA SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA HAKKI İLE VERİLEN KAPORA GERİ ALINIR MI?



Ne yazık ki kiracıya kira sözleşmesinden cayma hakkı tanınıyor ancak sözleşme imzalanırken ödenen kaporanın geri alınmasına izin verilmiyor. Kira sözleşmesi iptal edilmesine rağmen kapora iadesi yapılmıyor. Ancak sözleşmeden cayan taraf ev sahibi olursa bu durumda ev sahibi sözleşmeden kendisi vazgeçtiği için tahsil etmiş olduğu kaporayı geri ödemekle yükümlü tutuluyor.



Emlak365.com