Yılın İlk 9 Ayında Konut Satış Adedi 1 Milyon 200 Bin Seviyesine Yaklaştı

TÜİK konut satış rakamlarına göre ocak ayından eylül ayının sonuna kadar gerçekleşen konut satışı 1.
Yılın İlk 9 Ayında Konut Satış Adedi 1 Milyon 200 Bin Seviyesine Yaklaştı

TÜİK konut satış rakamlarına göre ocak ayından eylül ayının sonuna kadar gerçekleşen konut satışı 1.2 milyon adede yaklaştı. Eylül ayında gerçekleşen konut satışları ise yaz aylarına göre azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK konut satış rakamlarına göre yılın ilk ayından bu zamana kadar gerçekleşen konut satışları 1.2 milyon bandında bulunuyor.



KONUT SATIŞLARI EYLÜL AYINDA AZALDI



Türkiye genelinde Eylül ayı içerisinde gerçekleşen konut satış rakamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 oranında azaldı. Eylül ayında konut satışlarının azalmasında ki en önemli etmen ise düşük faiz döneminde arab gayrimenkul fiyhatları ile sert yükselen konut kredisi faiz oranları olarak gösterildi.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarına dair son dönemde yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasıın başında son aylardaki satış rakamlarını ele alan Elmas, konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselmeler ile bu rakamları beklediklerini ifade etti.



Teşviklerin Bitmesi Faizlerin Yükselmesine Rağmen Talep Sürüyor



KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas yaz aylarında sağlanan teşvikler ve düşük faizli kredilerin sona ermiş olmasına rağmen halen piyasada talebin devam ettiğini söyledi. Elmas konuya ilişkin değerlendirmesinde "En büyük kayıp ipotekli satışlarda yaşandı; ipotekli satışlar yüzde 38,5 azalışla 35 bin 576 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 26 oldu. Buradaki kayıp faizdeki artıştan kaynaklanıyor." dedi.



KONUT STOKLARI CİDDİ ORANDA AZALDI



Salgın sonrası uygulamaya giren konut kredisi kampanyalarında daha önceden oluşan konut stoklarının çok ciddi oranda azaldığını ifade eden Altan Elmak bundan sonraki talepler için yeni konut projelerini işaret etti.



Emlak365.com