Yüksek Faiz Nedeni İle Ev Sahibi Olamayan Vatandaşlara Kira Zammı Şoku!
Pandeminin etkileri ve Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanma inşaat ve emlak sektörünü de olumsuz etkiledi. 2020 yılında devlet bankaları tarafından verilen ucuz kredi destekelir ile şahlanan konut satış rakamları son dönemde düşmeye başlarken azalan talebe rağmen konut fiyatları ve kiralık daire fiyatları yükselişini sürdürdu.
KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?
2019 senesinde konuta olan talebin büyük oranda azalması ve müteahhitlerin ellerindeki konut stokunun rekor seviyelere ulaşması ile beraber yeni konut üretimi azalmaya başlamıştı. Pek çok müteahhit ve büyük konut üreticisi markalar satamayacakları endişesi ile yeni konut projelerini rafa kaldırmış yeni konut üretimi için belediyelere yapılan yapı ruhsatı başvuruları rakamlarında büyük düşüş yaşanmıştı.
Süreçte 2020 senesinde patlak veren pandemi ile satışlar Nisan - Mayıs aylarına kadar dibe vurmuş, Haziran ayında ise kamu bankaları tarafından inşaat sektörüne destek amacı ile 1 sene ertelemeli, 0.64 faiz oranı ile konut kredisi verilmeye başlanmıştı. Verilen ucuz kredinin teşvik ettiği insanlar uzun süredir erteledikleri konut alımlarına başlamış Haziran ayında yükselen konut satış rakamları Temmuz ayında tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırmıştı.
Konut stoku hızla tükenirken demir ve çimento fiyatlarına gelen ve yüzde 100'ü aşan zamların etkisi, konut stokunun tükenmesi, sınırlı sayıda olan konuta yoğun bir talep oluşması ile de konut fiyatları yükselişe geçmişti.
KONUT FİYATLARI SONRASI KİRALIK DAİRE FİYATLARI DA CEP YAKMAYA BAŞLADI!
Yükselen konut fiyatları sonrasında kiralık daire fiyatları da cep yakmaya başladı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yayımlanan Türkiye geneli konut ve kira fiyatları üzerine araştırma raporuna göre kiralık daire fiyatlarına Mayıs ayında yüzde 23,2 oranında zam geldi. Gelen zamdan sonra Türkiye genelinde 100 metrekare bir dairenin en düşük ortalama konut kirası 1.840 liraya yükselmiş oldu.