Yüksek Kiraya Ortak Formülü! Kiracıdan Kiralık Paylaşımlı Ev İlanları Yayımlanmaya Başlandı

Kiralara gelen fahiş zamlar sonrasında kira paylaşım modeli öne çıktı. Kirasını ödemekte zorlanan kiracılar ev arkadaşı, aile yanında kiralık oda ve paylaşımlı ev ilanları yayımlamaya başladı.
Yüksek Kiraya Ortak Formülü! Kiracıdan Kiralık Paylaşımlı Ev İlanları Yayımlanmaya Başlandı

Pandemi döneminde satılık ev fiyatları rekor üzerine rekor kırarken kiralık evlerin yoka düşmesi ile beraber kiralara da fahiş zamlar yapılmaya başlanmıştı. Pek çok vatandaş zorunlu olarak yüksek fiyatlara rağmen ev tutmak zorunda kalırken kirasını ödemekte zorlanan vatandaşlar paylaşım modeli ile kiraya ortak aramaya başladı.

Son dönemde internet üzerinden verilen çok sayıda ilanda "ev arkadaşı aranıyor", "aile yanında boş kiralık oda", "kiraya ortak aranıyor", "paylaşım modeli ile kiralık daire" ifadeleri ile kiraya ortak paylaşabileceği kiracıdan kiralık ilanları yayımlanmaya başlandı.

KİRACIDAN KİRALIK EV İLANLARI PATLADI!

Kiraya ortak arayan kişilerin internet üzerinden verdikleri ilanlar patlama yaparken tek bir odasını kiraya verenden evine kira arkadaşı arayana kadar farklı çok sayıda ilan sosyal medyada yer aldı. Verilen ilanları değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz “Kira sözleşmenizde alt kiralama hakkı yoksa kiracı olduğunuz evin tamamını ya da bir kısmını üçüncü kişilere kiralayamazsınız.

Yüksek Kiraya Ortak Formülü! Kiracıdan Kiralık Paylaşımlı Ev İlanları Yayımlanmaya Başlandı

Bu açıkça sözleşme ihlali olur. Durumu öğrenen mal sahibi ihtar çeken ve ‘30 gün içinde bu duruma son ver’ der. Eğer düzelmezse evin tahliyesini talep edebilir. Evi sonradan kiralayan kişi de peşinen kira ödediyse, ihtar sonrası kendisini sokakta bulabilir" diyerek kiracıları uyardı.

KİRALIK EV FİYATLARI NEDEN BU KADAR YÜKSELDİ?

Son dönemde yükselen konut kredisi faiz oranları ve ev fiyatları nedeni ile hem vatandaş kirada kalmayı tercih etti hem de yatırım amaçlı ev alarak kiraya veren kişilerin sayıları azaldı. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış ile müteahhitlerin yeni konut üretimine ara vermesi de konut arzının düşmesine neden oldu.

Başlayan kentsel dönüşüm projeleri ile evleri yıkılan ev sahiplerinin kiraya çıkması, Türkiye'nin son dönemde Suriye ve Afganistan başta olmak üzere çok yoğun göç alması, üniversitelerde yüz yüze eğitime geçiş yapılması, koronavirüs salgını nedeni ile ertelenen düğünlerin başlaması ve memurların tayinlerinin de yapılması ile kiralık evlere rekor talep artışı yaşandı. Yaşanan artış ile kiralık ev kıtlığı yaşanırken bu da boş kiralık evlerin kiralarına aşırı zam yapılmasına neden oldu.