Zamanında Ödenmeyen Apartman Aidatlarına Faiz Uygulanması Yasal Mıdır?

Apartmanlarda ortak giderler içinn kat maliklerinden alınan ödemeler olan aidatlar hakkında çok sayıda soru sorulmaya devam ediliyor. Aidatlar neden alınır? Kimler aidat ödemekle yükümlüdür? Zamanında ödenmeyen aidatlardan faiz alınır mı? Apartman aidatı gecikme tazminatı yüzde kaçtır?
Zamanında Ödenmeyen Apartman Aidatlarına Faiz Uygulanması Yasal Mıdır?

Türkiye'de apartmanlardaki yaşam Kat Mülkiyeti Kanunu ile kanuni güvence altına alınmıştır. Apartmanlardaki tüm işleyişler ve tüm faaliyetler Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde yapılıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun cevap veremediği kanularda ise diğer yasal kaideler devreye giriyor. Bundan dolayı apartmanların yönetilmesinde kimse kafasına göre uyguama yapamaz. Apartman aidatlarının yasal zemini ise oldukça araştırılan konulardan birisidir.

APARTMAN AİDATI NEDİR, NASIL BELİRLENİR?

Apartmanlardaki ortak giderlerin karşılanması için kat maliklerinden her ay belirli tutarda ödemeler alınmaktadır. Bu ödemeler ile apartmanların genel giderleri karşılanmaktadır. Bu genel giderler elektrik, su, kapıcı masrafı, temizlik gibi hizmetlerin maliyetleridir. Bu maliyetler kat malikleri tarafından karşılanmak zorundadır. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat malikleri belirtilen süreler içerisinde aidatları ödemekle yükümlüdürler.

APARTMAN AİDATINA FAİZ UYGULANIR MI?

Apartmanlarda kat malikleri bazı durumlarda aidat ödemelerini geciktirebiliyorlar. Apartman yönetimleri ile kat malikleri arasında bu durumda faiz tartışması yaşanıyor. Peki apartman aidatlarından faiz alınması yasal mıdır?

Apartmanlarda ödenmesi gereken aidatlar zamanında ödenmediği için kat malikleri bir fark ödemek zorunda kalırlar. Ancak bu fark Kat Mülkiyeti Kanunu'nda faiz olarak belirtilmemiştir. Aidatların zamanında ödenmeyişi durumunda gecikme tazminatı uygulanabiliyor. Gecikme tazminatı ana paranın yüzde 5'ine tekabül etmektedir. Bu aylık olarak hesaplanmaktadır. Apartman aidatı ödemeyenlerin borçlarına her ay yüzde 5 gecikme tazminatı uygulanıyor.

Gecikme tazminatının alınma nedeni bir ceza vermek değildir. Burada amaç ortaya çıkan mağduriyetleri ve zararları telafi etmektir. Bu şekilde diğer kat maliklerinin hakları güvence altına alınmaktadır.

Apartman aidatlarını ödememekte ısrar eden kat maliklerine gecikme tazminatı uygulandığı gibi yüzde 40 oranında da inkar tazminatı da uygulanabiliyor. Borçlu kişi borcunu ödememekte ısrarcı olursa kanuna göre borçlu kişinin evi diğer kat maliklerinin lehine ipotek ettirilebilir.