1 Mayıs Tarihi İtibari İle Yürürlüğe Girdi! Arabası Olan Herkesi İlgilendiriyor...

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni düzenleme 1 Mayıs 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Parametreler İle İlgili Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında 24 milyon araç sahibi için yeni dönem resmen başlamış oldu. Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında yakıt tasarrufu sağlayan, çevreyi kirletmeyen ve gürültü yapmayan lastiklerin kullanımı teşvik edilecek. Yeni düzenlemenin detayları haberimizde...
1 Mayıs Tarihi İtibari İle Yürürlüğe Girdi! Arabası Olan Herkesi İlgilendiriyor...

Trafiğe kaydı yapılan tüm araçları direkt olarak ilgilendiren Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Parametreler İle İlgili Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. 1 Mayıs 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında artık lastiklerin üzerinde yer alan etiketler sayesinde vatandaşlar yakıt verimlilği, ıslak zeminde yol tutuş, gürültü sınıfı ve yakıt tasarrufu gibi bilgileri edinebilecek.

Yönetmelik sayesinde artık araç sahipleri arabalarına yeni lastik alırken en güvenilir ve doğru seçimi yapabilecekler. Lastik etiketlerinde kullanılan parametreler güncellenirken parametrelere yeni tip ve sınıf eklemeleri yapıldı. Yeni yönetmelik 1 Mayıs 2021 tarihi itibari ile hayata geçirilirken yeni yönetmelik kapsamında etiketlerin üst bölümünde her lastik için kimlik bilgileri bölümü olacak.

QR KODLU LASTİK DÖNEMİ BAŞLIYOR!

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile beraber lastik etiketlerinin dijital versiyonları da yapılacak. Bu versiyon bölümünde sağ üst köşede QR koduna yer verilecek. QR kodu okutan kişiler tüm bilgilere erişebilecek. Otobüst, TIR ve kamyon gibi ağır vasıta sınıfına giren araçlarda kullanılan lastikler de etiketlenecek.

Lastik tedarikçisi daha önce satışa sunmuş olduğu herhangi bir lastik tipine ilişkin piyasadan çekme kararı aldığı anda bu kararını kendi internet sitesi üzerinden ya da ürün veri tabanıa işleyerek duyurmakla yükümlü tutulacak. Lastik tipleri için tüm görsel reklamlarda lastik etiketi de gösterilecek. Desibel olarak anılan ve ses şiddeti birimi olarak kullanılan veri ise yeni yönetmelik te A, B ve C gibi harflerle gösterilecek. Yeni yönetmelik yürürlüğe girmeden önce bu veri dalga sayısı ile gösteriliyordu.

ARABA LASTİKLERİNDE YAKIT VERİMLİLİĞİ VE ISLAK YOL TUTUŞ SINIFI DEĞİŞTİ, DIŞ YUVARLANMA GÜRÜLTÜSÜ SEMBOLÜ DEĞİŞTİ!

Yapılan düzenlemelerin ardından araç lastiği yakıt verimliliği ve ıslak yol tutuş sınıfı değişirken dış yuvarlanma gürültüsü sembolu de değişti. Getirilen yeni sistem ile oluşturulan etiketlerde lastik tedarikçisi, tipi ile ilgili belirlenmiş numerik kod, lastik türü gibi bilgiler artık etiketin üst kısmında yer alacak.

Yine lastik etiketlerinin üst bölümünde yer alan QR kod sayesinde lastik bilgilerine erişim sağlanacak. Araç lastiklerinde ses seviyesi A ve C sınıfı arasında değerlendirilirken kış lastiği içinde de sembol değişikliğine gidildi ve lastiğin buzda yol tutuş lastiği olup olmadığını gösteren sembol eklenmesine gidildi. Yeni yönetmelik 1 Mayıs 2021 tarihi itibari ile resmen yürürlüğe girmiş oldu.