6. Madde Kentsel Dönüşümü Kilitledi

Yeni imar yönetmeliği ile ilgili tartışmalar devam ederken Şaban Topal; yürürlükten kaldırılan 6. Maddenin kentsel dönüşümü olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
6. Madde Kentsel Dönüşümü Kilitledi

Yeni imar yönetmeliği ile ilgili tartışmalar devam ederken Şaban Topal; yürürlükten kaldırılan 6. Maddenin kentsel dönüşümü olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Yeni imar yönetmeliği ve bunun kentsel dönüşüme yönelik etkisiyle ilgili tartışmalar devam ederken TİMFED ve KOMÜT Genel Sekreteri Şaban Topal yürürlükten kaldırılan 6. Maddenin kentsel dönüşümü olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Topal’a göre, bir miktar para ve artı kat paylarıyla gerçekleşen kentsel dönüşüm süreci tıkanacak.

Önemli Kentlerdeki Kentsel Dönüşümü Çok Olumsuz Etkileyecek”


Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Sekreteri Şaban Topal, İmar Yönetmeliğinin 6. maddesinin yürürlükten kalkması ile ilgili öngörülerini ifade etti. Konya Müteahhitler Birliği’nin (KOMÜT) de başkanlığı görevini yürüten Topal’a göre, 30 Haziran tarihinden sonra geçerli olmak üzere 6. Maddenin yürürlükten kalkacak olması kentsel dönüşümü özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde sekteye uğratacak. Yeni imar yönetmeliğinin olası etkileri üzerine konuşan Şaban Topal, yapılan imar yönetmeliği düzenlemelerden en çok büyük metrolopollerdeki kentsel dönüşüm projelerinin olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

6. Madde Kentsel Dönüşümü Kilitledi

Yeni İmar Yönetmeliği Ne Getiriyor?


Yapılan değişikliklerle dublekslere ve bina çıkma paylarına yönelik yasakların başlayacağını ifade eden Topal, bu yasakların kentsel dönüşümün önünde büyük bir engele çevrileceğini belirtti. Yeni imar artışları sayesinde kentsel dönüşümde müteahhitlerin pay aldıkları ve bu sayede binaların yenilendiğini ifade eden Topal, yeni imar yönetmeliği ile bu durumun ortadan kalkacağı, müteahhitlerin ve bina sahiplerinin kentsel dönüşüm için istekli olmayacaklarını vurguladı.

Çıkan payların kentsel dönüşüm açısından kilit öneme sahip olduğunu ifade eden Şaban Topal, yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte metrekare ve kat değişikliklerinin söz konusu olmayacağını, yönetmeliğin uygulanmasında herhangi bir erteleme veya düzeltme yapılmadığı takdirde üç büyük şehir başta olmakla ülkenin büyük bir bölümünde kentsel dönüşümün kilitleneceğini de sözlerine ekledi.