Af Düzenlemesinde Son Dakika Gelişmesi! Anayasa Mahkemesine Özel Af ve İnfaz Ayırım Başvurusu Yapılacak

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe giren infaz düzenlemesine ilişkin yeni bir adım geldi.
Af Düzenlemesinde Son Dakika Gelişmesi!  Anayasa Mahkemesine Özel Af ve İnfaz Ayırım Başvurusu Yapılacak

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe giren infaz düzenlemesine ilişkin yeni bir adım geldi. Cumhuriyet Halk Partisi düzenlemede ayırım olduğunu ifade ederek konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağını açıkladı.

Ceza İnfaz Düzenlemesi kapsamında 90 bin kişi tahliye edilmişti. Bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girmesinin ardından CHP'den karşı adım geldi. Hürriyet'ten Rifat Başaran'ın haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi, infaz düzenlemesine dair ilk adımı bu hafta içerisinde atacak.



Anayasa Mahkemesi'ne ilk başvurusunu bu hafta usul yönünden yapmaya hazırlanan CHP'nin özel af üzerinde duruyor. Düzenleme ilişkin özel bir rapor hazırlayan CHP'nin Anayasa Mahkemesine ayrım noktasında başvuru yapacak.



CHP'DEN ÖZEL AF İTİRAZI



Cumhuriyet Halk Partisi tarafından sunulacak olan itirazda, mahkümların yaklaşık yarısının kapalı cezaevinden çıkarılmasının indirimden çok "özel af" olarak değerlendirimesini vurgulayacak. Usule ilişkin başvurusunu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 10 gün içinde yapması gereken CHP; düzenlemenin maddi olara k af yasası sonuçlarını doğurduğunu, eclis İçtüzüğü 38. maddesi gereği, Adalet Komisyonu'nda öncelikle görüşülmesi gerektiğini ifade edecek.



Usul değişikliği başvurusunun yanında Cumhuriyet Halk Partisi İnfaz Yasası'nın içeriğine ilişkin de bir başvuru yapacak. Düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürecek olan CHP "yaşam hakkı bakımından mahpuslar arasında ayrım yapılması" görüşü üzerinden başvurusunu sunacak.



Edilen bilgilerde CHP'nin başvurusunda, "İnfazda iyileştirmenin öncelikli muhatabı tutuklular olmalı; bütün tutukluların tahliyesi öngörülmeli idi. Devletin, mahpusların yaşam hakları karşısındaki yükümlülüklerine ve kamu yararına aykırıdır. Terör suçlularını indirim, iyileştirme veya teknik deyimle af dışında tutmuş olması da Anayasa'ya aykırı." hususları yer alacak.



Emlak365.com