AK Parti Düğmeye Bastı, Siyasi Partiler Ve Seçim Kanunları Değişiyor! Seçim Barajı Düşüyor, İttifak Barajı Geliyor!

AK Parti tarafından hazırlanan siyasi partiler ve seçim yasalarında yapılması planlanan değişikliklerin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor.
AK Parti Düğmeye Bastı, Siyasi Partiler Ve Seçim Kanunları Değişiyor! Seçim Barajı Düşüyor, İttifak Barajı Geliyor!

AK Parti tarafından hazırlanan siyasi partiler ve seçim yasalarında yapılması planlanan değişikliklerin detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni sızan bilgilere göre milletvekili transferleri, seçim barajı, ittifak barajı gibi değişiklikler gündeme alındı.

AK Parti tarafından seçim yasası ile siyasi partiler kanununda önemli değişiklikler için uzun süredir bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalarda artık sona gelindiği bildirildi.



SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNLARI DEĞİŞİYOR!



AK Parti yeni anayasa ve reform paketleri ile Türkiye'de hukuki büyük bir değişimin fitilini ateşledi. Bunun yanında ise seçim yasası ve siyasi partiler kanununda da uzun bir süredir değişiklik çalışmaları yapılıyor.



TASLAK METİN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULDU!



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati yazıcı başkanlığında oluşturulan komisyon seçim ve siyasi partiler kanunlarında yapılması düşünülen değişiklikler için taslak metni hazır hale getirdiler. Hatta bu taslak metin geçtiğimiz hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Taslak metinde yer alan ve değişikliği öngörülen konular ise milletvekili transferleri, seçim barajı, ittifak barajı oldu.



SEÇİM BARAJI DÜŞECEK, İTTİFAKLARA BARAJ GELECEK!



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yeni değişiklikleri danışmanları ile değerlendirip nihai kararını verecek. Taslak metin üzerinde tam bir anlaşma sağlandıktan sonra ise Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı olan MHP ile görüşmeler başlayacak. Yapılacak en bariz değişiklik ise dar bölge ile daraltılmış bölge olacak. Bunun yanında seçim barajının yüzde 5-7 seviyesine çekileceği belirtildi. Ayrıca ittifaklar için de farklı bir baraj sistemi getirilecek. Parti sayısına göre ittifakların seçim barajı yükselecek. 2 partili bir ittifak için yüzde 10 seçim barajı öngörülürken 3 partili bir ittifakta seçim barajı yüzde 12'ye yükselecek. Bu durum özellikle küçük partilerin ittifaka girmelerini mecbur kılarken ittifakların da bu partileri kabul ederken ellerini güçlendirecek.



MİLLETVEKİLİ TRANSFERLERİNE SINIRLAMA



Milletvekili transferlerine de yeni değişiklikle sınırlama getirilecek. Buna göre artık milletvekilleri istedikleri gibi partiler arasında geçiş yapamayacaklar. Yıl sınırlaması konulacak olan milletvekillerinin aynı yasama yılı içerisindefarklı iki siyasi partide bulunmalarına izin verilmeyecek.



MUHTARLIK SEÇİMLERİ İLE BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ AYRILACAK



Seçim yasasının son sürprizi ise muhtarlarla alakalı olacak. Bu konuda da AK Parti tarafından bir çalışma yapıldı. Yerel seçim sonuçlarını etkilediği düşünülerek muhtarlık seçimlerinin ayrılması gündeme alındı. Bu değişiklik yapılırsa belediye başkanlığı seçimleri ile muhtarlık seçimleri ayrı zamanlarda yapılacak.



Emlak365.com